Sök
Stäng Meny

Åtal i stor narkotikautredning

En man i 35-årsåldern från Växjö kommun har under torsdagen åtalats i den största narkotikautredningen hittills i Kronobergs län.

Åtalet som lämnats in till Växjö tingsrätt gäller synnerligen grovt narkotikabrott samt synnerligen grov narkotikasmuggling under tiden 2020-2021.

- Åtalet är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan polisen i polisområde Kronoberg-Kalmar och tullkriminalen Syd samt åklagarkammaren i Växjö och internationella åklagarkammaren förklarar extra åklagare Gunilla Öhlin, Växjö som är förundersökningsledare.

Åtalet mot mannen i 35-årsåldern gäller smuggling på lastbilar av stora partier cannabis till en lagerlokal utanför Växjö. Åtalet mot 35-åringen innefattar befattning med över ett ton cannabis.

Polisen gjorde ett tillslag mot lokalen utanför Växjö i januari 2021 och då anträffades 131 kg cannabis. Flera personer har dömts för delaktighet i detta beslaget. Nu åtalas den misstänkte mannen i 35-årsåldern för sin delaktighet i detta beslag också.

- Åtalet gäller en del i en större utredning som pågår där det även finns personer häktade i sin frånvaro. Polisen och tullen har jobbat med ärendet sedan 2020 säger Gunilla Öhlin.

I bevisningen mot den misstänkte mannen ingår krypterat material som polisens utredare tagit del av från krypterade meddelanden(Sky).

Åtalet är det största narkotikaåtalet gällande mängd misstänkt narkotika i Kronobergs län hittills.

Under fredagen kommer en man i 50-årsåldern från Jönköpings län åtalas för grovt narkotikabrott samt grov narkotikasmuggling gällande minst 200 kg cannabis som under maj 2020 fördes in i Sverige och till en plats i Värnamo kommun. Därifrån har det narkotikapartiet levererats till olika köpare. I denna del kommer även den misstänkte mannen från Växjö kommun åtalas.