Sök
Stäng Meny

Första domarna efter påskupploppen

Idag föll domarna mot sex personer efter att våldsamheter brutit ut vid en tillståndsgiven manifestation på Skånegården den 16 april förra året.

Fem av dem, som vid brottstillfället var mellan 15 och 17 år gamla, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En av dem döms också för försök till våld mot tjänsteman. Påföljden för två av de dömda blir sluten ungdomsvård, medan de tre andra döms till ungdomstjänst. En sjätte åtalad friades från misstankarna om grovt blåljussabotage.

Polisområde Malmö satte kort efter händelserna på Skånegården och Rosengård ihop en särskild utredningsgrupp som sedan dess arbetat med att identifiera misstänkta personer från ett stort material av filmer och bilder. De sex döms för att ha kastat stenar såväl mot polispersonal, polisfordon, polisrytteri som mot allmänhet. Ett antal poliser skadades. Dock ej allvarligt.

- Det är ett gediget utredningsarbete som ligger bakom dagens domar. Det här är en viktig och tydlig signal från samhället. Jag är stolt över det arbete som våra poliser gjorde under och efter de våldsamma upploppen, säger Petra Stenkula, chef i polisområde Malmö.

Ytterligare åtal som gäller personer som misstänks ha deltagit vid de våldsamma upploppen på Rosengård den 17 april förra året väcktes i slutet av förra veckan. Fler åtal är att vänta framöver.