Hon spårar kriminella pengar

Närbild på kvinna.

Caroline är finansiell utredare på utredningsenheten i polisregion Syd. Det betyder att hon är specialist på att utreda penningtvättbrott och kartlägga tillgångar.

– Mitt jobb är roligt, utmanande och varierande. Ingen dag är den andra lik. Vi får följa med på polisiära insatser, göra traditionellt utredningsarbete där vi håller förhör, samtidigt som vi går på djupet i finansiella utredningar, säger hon.

Caroline driver egna brottsutredningar kring komplexa penningtvättbrott men biträder även andra utredningar med sin spetskompetens.

Stort fokus på kriminella ekonomin

Kriminell ekonomi är ett viktigt fokusområde för polisen. Eftersom komplexiteten i brotten ökar så ökar behovet av finansiella utredningar.

Det finansiella perspektivet kan ge viktiga ledtrådar i en brottsutredning. En finansiell analys kan exempelvis visa kopplingar mellan kriminella nätverk och göra att man kan spåra egendom. Genom finansiell analys kan också utredarna hitta motiv till brott.

– Pengar och egendom är väldigt viktigt för de kriminella. För dem är det många gånger viktigare att behålla brottsvinsterna än att undvika fängelse, säger Caroline.

Känner du att du gör skillnad?

– Absolut. När det blir en fällande dom får jag ett kvitto på att jag har gjort ett bra utredningsarbete. Och när vi lyckas förverka egendom så hindrar vi kriminellas tillgångar från att fortsätta ut i samhället. Man ska inte kunna livnära sig på kriminalitet.

Polisen i region Syd söker nu fler finansiella utredare.

Är det här din större uppgift?

Jobbannonsen hittar du här

Håll även utkik framöver, det kommer fler lediga tjänster i polisregion Syd.