Sök
Stäng Meny

Man gripen misstänkt för stölder med störsändare

Ett vittne som tipsade polisen ledde till att en man i Sollentuna kunde gripas misstänkt för stölder i bilar med hjälp av störsändare.

Efter påskhelgen ringde ett vittne 112. Han reagerade på ett avvikande beteende hos en man som gick runt och tittade in i bilar och ryckte i bilhandtag.

Tack vare uppgifterna kunde polisen gripa en man skäligen misstänkt för stöld ur ett flertal bilar vid Häggviks handelsplats i Sollentuna. Stölderna kan troligen kopplas till en serie av tillgrepp ur bilar där bilarnas fjärrlåsmekanism har störts ut med en så kallad störsändare.

Utan vittnen som agerade rätt och omedelbart ringde till polisen, så hade vi inte lyckats med detta, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Mannen är nu anhållen av åklagare.

Flera ärenden i Sollentuna

Lokalpolisområde Sollentuna (Upplands Väsby, Sigtuna och Sollentuna) har sedan början av mars haft ett 30-tal ärenden med misstänkta störsändarstölder.

Under påsken har polisen haft oregelbunden tillsyn på flera handelsplatser runt om i Sollentuna.

Under skärtorsdagen delade vi ut hundratals av informationsflyers på Häggviks handelsplats mitt i påskhandeln. Det blev uppmärksammat. Bilägarna var tacksamma för informationen och uppenbarligen fick informationskampanjen effekt. Folk blev kanske mer vaksamma, säger Kristian Bergström.

Vid en typisk stöld med störsändare har målsägaren haft bråttom in i affären för att handla, tryckt på fjärrkontrollens låsfunktion på väg in utan att märka att bilen inte går i lås. Tjuven har blockerat signalen till låset med en störsändare.  När målsägaren återvänder till sin bil reagerar man inte på att bilen är olåst.

– Det är oftast inte förrän man är hemma igen som man inser att saker saknas i bilen. Det är främst elektronik, datorer och solglasögon som stulits ur bilarna, säger kommunpolis Kristian Bergström.

Låste du bilen?

  • Kontrollera att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningspersonen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll.
  • En störningssändare kan variera i utseende och storlek Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.
    Den blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder för att låsa bilen.
  • Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större parkeringsplats, och det inte beror på dåliga batterier, ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.

Försäkra dig om att bilen är låst när du lämnar den. Om du vill anmäla ett brott eller tipsa polisen, ring 114 14. I akut läge vid pågående brott ring 112.