Sök
Stäng Meny

Polisen arbetar fokuserat för att förhindra ytterligare skjutvapenvåld

Påsklovet innebär många lediga ungdomar ute i Stockholms län. Polisen fortsätter sitt omfattande arbete på strategiska platser och med kontroller av personer och fordon.

Sedan juldagen 2022 har drygt ett 60-tal rad grova våldsbrott skett i länet med koppling till nätverkskriminalitet. Många poliser kommer fortsatt att arbeta ute i Stockholms län för att förhindra ytterligare våldsbrott – också under påsklovet.

Under lovet är många ungdomar lediga och polisen arbetar som tidigare ute i bostadsområden och lokala centrum tillsammans med bland andra kommunernas fältassistenter för att söka kontakt med ungdomar.

Arbetet sker tillsammans med poliser från andra delar av Sverige som sedan förra året förstärker polisen i region Stockholm.

– Vårt arbete är inriktat på att förhindra och försvåra ytterligare våldsbrott på de platser där vi vet att det finns risk för detta. Vi har bland annat ett antal adresser och personer som vi jobbar mycket runt, säger Roger Kämpe, operationsledare i polisområde Stockholm syd.

Det pågår fortsatt flera konflikter inom och mellan olika kriminella nätverk i Stockholms län som riskerar att leda till grova våldsbrott. Ett stort antal personer och bilar kommer därmed också fortsättningsvis att kontrolleras då det visat sig ge resultat och inneburit att ett antal våldsbrott har kunnat förhindras.

Polisen har också god hjälp av kameror och drönare där det behövs, framför allt på platser som drabbats av grova våldsbrott i nätverksmiljön.

Många med nätverkskoppling åker in till city

Det brottsförebyggande arbetet sker på flera håll i länet och i centrala Stockholm. Nätverkskriminella, som bor på olika ställen i Stockholms län, åker ofta in till stan för att visa upp sig i dyra bilar och med märkeskläder. Polisen arbetar riktat mot dessa personer och vid misstanke om att tillhörigheterna är köpta med brottsvinster, eller om de har skulder, tar polisen dem i beslag.

– Vinterns skjutningar och sprängningar har lett till ett helt nytt tänk hos oss som arbetar i yttre tjänst. Vi har det grova våldet med oss i nästan alla ärenden och är ännu mer vaksamma. Det innebär att vi gör fler kontroller och att vi anträffar personer med skyddsvästar och vapen inne i Stockholm city, säger Mattias Nilsson, yttre befäl i lokalpolisområde Norrmalm.

Arbetar mot individer, grupper och platser

Arbetssättet med bland annat fler kontroller och fler poliser ute på strategiska platser och runt strategiska personer innebär att en rad grova våldsbrott - även mord – har förhindrats.

– Vi vet att vi har förhindrat nära förestående våldsbrott. Vi har gripit personer med skyddsvästar och skarpladdade vapen, som vi förstått har varit på väg att utföra våldsbrott. Just nu gör vårt arbete skillnad, det är jag helt övertygad om. Men för att verkligen bryta våldsspiralen krävs fler åtgärder både på kort och lång sikt, säger Mattias Nilsson.

”Ha koll på vad era barn gör”

Operationsledare Roger Kämpe tror att det kommer att ta tid att bryta utvecklingen.

– Vårt arbete fortsätter och hela samhället behöver engageras. Jag uppmanar alla föräldrar/vårdnadshavare att ha koll på vad era barn gör ute och vilka de umgås med. Det gäller generellt och kanske lite extra nu när det är lov, säger Roger Kämpe.