Sök
Stäng Meny

Polisen avslutar uppdrag i Italien

Polisbåten Marell M15

Med polisbåten Marell M15 har svensk polis och Kustbevakningen medverkat i arbetet med att rädda migranter i sjönöd. Bild: Polisen

Den svenska polisbåten Marell M15 har varit på Lampedusa i Italien sedan oktober förra året för att stötta den italienska gränsbevakningen. Nu lämnar besättningen Medelhavet och återvänder hem till svenska vatten.

Polismyndigheten och Kustbevakningen har tillsammans med italienska Guardia di Finanza patrullerat ett område utanför ön Lampedusa.

Deltagandet i Operation Themis är en del av Sveriges åtagande till Frontex och EU där alla medlemsstater har ett gemensamt ansvar för att skydda EU och EES yttre gräns. Det handlar bland annat om att förhindra narkotikasmuggling och illegalt fiske. För besättningen på Marell M15 har de flesta uppdragen dock inneburit att eskortera migranter till land och hjälpa till vid sök- och räddningsinsatser.

De många inbogserade båtarna i Lampedusas hamn vittnar om hur omfattande migranttrafiken över Medelhavet är.

– Jag har sett situationen i hemlandet för många av dem som försöker ta sig över Medelhavet, och jag vet också hur många som försöker utnyttja deras utsatta situation, säger sjöpolisen Michael Mathiesen.

Han fortsätter:

– Jag vill gärna bidra med det jag kan, och det ger även perspektiv och erfarenhet som jag har stor nytta av i mitt dagliga arbete hemma i Sverige också.

Svensk medverkan i andra insatser

Svensk polis och svensk kustbevakning har tidigare deltagit i liknande insatser i Medelhavet, som Operation Poseidon i Grekland 2018-2019 på Samos och 2020-2021 på Chios.

Fakta/Frontex
Frontex, EU:s gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå, samordnar medlemsstaternas gränskontroll. Sverige deltar varje år i Frontexinsatser, bland annat olika gränskontrollerande operationer både på Medelhavet och vid Schengens landgränser.