Sänkt hastighet när påskens motormässa i Jönköping drar i gång

Under påskhelgen den 7 – 10 april pågår Skandinaviens största bil- och MC-mässa i Jönköping. Det väntas upp emot 100 000 besökare och trafiksituationen på E4, väg 31 och väg 40 kommer att bli besvärlig, framförallt under långfredagen och påskafton.

Motormässa i Jönköping lockar alltid många besökare. Förra året kom 84 000 besökare och i år förväntas mässan slå rekord med 100 000 besökare. Detta brukar som regel ställa till stora problem med framkomligheten på vägarna runt Jönköping. Till årets motormässa har länsstyrelsen på polisens begäran därför beslutat att sänka hastigheten på flera vägavsnitt. Det handlar om en tillfällig hastighetsbegränsning från 80 km/h till 70 km/h. Sänkningen av hastigheten gäller 7 april mellan klockan 09 och klockan 18 och den 8 april mellan klockan 09 och 24. Anledningen är att minska risken för olyckor.

Polisen har stora resurser igång under hela påskhelgen. Du som bilist måste stundtals räkna med både köer och tillbud, värst blir det på långfredag och påskafton.

ꟷ Trafiken är vårt högsta fokus under påsken och det stora antalet besökare och kringarrangemang gör att lokalpolisområdet har organiserat sig i en lokalt anpassad stab med förstärkning från vår polisregion för att möta de krav som kommer att ställas på oss under påskhelgen. Vi vill med hastighetskontroller, dirigering, fordonskontroller och andra medel jobba för att undvika allvarliga olyckor eller andra tillbud, säger Andreas Fyhr, insatschef för polisens operation.

ꟷ För bilister som ska till själva mässan gäller det att ge akt på den skyltning som finns och för bilister som är på genomfart via E4 gäller det att vara förberedd på att framkomligheten längs infarterna till Jönköping stundtals kan vara starkt begränsad, framförallt under förmiddagen på långfredagen. Utanför Ljungby på E4 pågår ett motorvägsbygge och på väg 40 mellan Nässjö och Eksjö pågår också ett vägbygge som kan förlänga restiden, säger Denny Josefsson, mediekommunikatör Trafikverket.

Polisens och Trafikverkets råd till dig som ska till mässområdet eller passera Jönköping under påskhelgen

 • Förvänta dig köer.
 • Ge akt på vägvisning till mässområdet.
 • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan ta sig fram.
 • Lyssna på lokalradion.
 • Om du måste gå ur bilen, gå absolut inte ut på körbanan.
 • Håll hastighet och avstånd.
 • Ta inga riskfyllda beslut.
 • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt, lyssna på radio.
 • Ingen mobil bakom ratten, den sköter passagerarna åt dig.
 • För dig som bor i Jönköping med omnejd, låt bilen stå hemma, åk kollektivt.
   

Kontakter

Polisområde Jönköping
Insatschef Andreas Fyhr nås genom
Ann-Louise Flisbäck, kommunikationsansvarig för polisens
operation under påskhelgen. Tel 010-562 80 08, annlouise.flisback@polisen.se 

Trafikverket
0771- 311 500