Stort antal stölder ur cykelkorgar i Göteborg

Med våren tar allt fler fram cyklarna – så även tjuven. Polisen ser återigen en ökning av stölder från cyklister. Polisen uppmanar till uppmärksamhet.

– Tillvägagångssättet är att en cyklist cyklar upp bakom och rycker åt sig väskor som är placerade på den bakre pakethållaren och i cykelkorgar monterade på pakethållaren. Och det även om de är fastspända, säger Hilda Axelsson, brottsförebyggande samordnare i polisområde Storgöteborg.

Placera väskan fram på cykeln

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksam på sina tillhörigheter när de cyklar – särskilt vid de folktäta tiderna, på morgonen och eftermiddagen, när många tar sig till och från jobbet.

– Man kan med fördel placera sina väskor fram på cykeln, för att ha dem under uppsikt, säger Hilda Axelsson.

44 ärenden sedan november

Sedan ett antal år tillbaka har polisen sett att stölderna varit vanliga vid den här tiden på året, och så även nu.

– Sedan november förra året fram till slutet på mars har vi 44 ärenden med det här tillvägagångssätt, och det bara i centrala Göteborg, säger Hilda Axelsson. Men vi räknar med att fler stölder kan komma att ske.

Misstänker en ensam gärningsperson

Den senaste tidens stölder misstänker polisen utförs av en ung man i 18–25 årsåldern.

– De flesta märker inte av stölden fören de kommer fram. Men några iakttagelser har gjorts. Ser man något misstänkt som kan hjälpa oss stoppa stölderna ska man naturligtvis höra av sig, säger Hilda Axelsson.

Bevittnar man en pågående stöld ska man alltid ringa 112. Har man tips kan de lämnas via polisen.se eller 114 14.

Gör en anmälan eller tipsa Polisen

Har någon stulit din väska? Eller har du sett någon bli utsatt? Anmäl det till polisen eller tipsa. Du kan göra det via polisen.se eller ringa 114 14.

Är det en pågående stöld? Ring alltid 112.

Läs mer på polisen.se