Sök
Stäng Meny

Tillslag mot olaglig tillverkning av vattenpipstobak i Borås

Beslagtagen vattenpipstobak.

Beslagtagen vattenpipstobak.

Två personer häktades av Borås tingsrätt efter ett tillslag som rörde olaglig tillverkning av vattenpipstobak. Tillslaget gjorde i samarbete med Ekobrottsmyndigheten.

Tillslaget resulterade i att 1 100 kilo tobak som ska ha använts för att framställa vattenpipstobak, togs i beslag. Brottsmisstankarna rör grova skattebrott och verksamheten bedöms ha pågått under flera år samt genererat cirka 10 miljoner kronor i skatteundandraganden.

Boråspolisen och Ekobrottsmyndigheten lyckade samarbete

Det var poliser från Ekobrottsmyndigheten som tillsammans med poliser från lokalpolisområde Borås genomförde tillslaget i Borås kommun under tisdagen. Husrannsakan utfördes på sex adresser, bland annat i en lokal där vattenpipstobaken framställts. Insatsen i Borås leddes av kommissarie Heléne Wikström vid EBM och polisinsatschef från lokalpolisområde Borås.

Ytterligare åtgärder ska genomföras 

– Det som händer nu är att ytterligare utredningsåtgärder ska genomföras, till exempel ska de beslag som gjorts vid tillslaget gås igenom och analyseras vidare. Vi kommer också att hålla fortsatta förhör med de misstänkta och med andra personer av intresse för utredningen. Av det som framgått i utredningen hittills verkar brottsligheten ha varit omfattande och systematisk, säger Heléne Wikström, kommissarie vid EBM i Göteborg.

Storskalig produktion genererar miljoner i brottsvinster

I många fall är produktionen och hanteringen av illegala tobaksprodukter storskalig och genererar miljontals kronor i brottsvinster. Det är en prioriterad brottstyp som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att motverka och lagföra.

Punktskattebrott uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år i Sverige. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor som exempelvis alkohol och energivaror såsom olja.

– Att köpa olagligt tillverkad vattenpipstobak eller annan oskattad tobak kan verka harmlöst men det här är en viktig inkomstkälla för kriminella och den grova organiserade brottsligheten, säger Heléne Wikström i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.