Sök
Stäng Meny

Tjuvömma i Jordbro bestod av 73 katalysatorer

Polisen har tagit stort antal katalysatorer i beslag i samband med att en medborgare kontaktade polisen och berättade om en så kallad tjuvgömma i Jordbro, Haninge kommun.

Polisen misstänker att katalysatorerna som hittades i Jordbro den 12 april är stulna. Nu pågår ett omfattande arbete med att försöka ta reda på när och var katalysatorerna stals.

– Vi vet inte vem eller vilka som gömt katalysatorerna där, men med tanke på att de var förpackade så att de tålde vädret tror vi att de skulle hämtas vid ett senare tillfälle, säger förundersökningsledare Håkan Leiborn.

Det var på förmiddagen den 12 april som polisen fick veta att en man hittat något som beskrevs som en gömma i närheten av kraftledningen i Jordbro. Polisen beslagtog de 73 katalysatorerna och skrev anmälan angående grovt häleri. Ett arbete pågår att ta reda på vem eller vilka som blivit bestulna.

Tips för att försvåra för tjuven

  • Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
  • Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
  • Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
  • När du säljer din en bil, säkerställ att ägarbytet registreras - även om den är av mindre värde.

Tipsa polisen

Via videomaterial från tidigare brott i andra delar av landet framgår det att 30 sekunder kan vara nog för tre personer att tillgripa en katalysator från en bil.

På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara mekar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen.

Ring 112 vid pågående brott eller ring 114 14 om du observerat något du misstänker är ett brott.