Sök
Stäng Meny

Vet du var ditt barn är ikväll?

Män bakifrån som bär på spritflaska.

Bild: Rikspolisstyrelsen

Valborg och skolavslutningar är tillfällen då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol och droger för första gången.

För att förhindra langning och att unga råkar illa ut, går lokalpolisområde Uppsala/Knivsta och Uppsala ungdomsjour ut med en gemensam information till föräldrar inför vårens helger.

Vet du var ditt barn är ikväll? Den frågan ställer Uppsala ungdomsjour och polisen till föräldrar i sin antilangningskampanj. Firanden som valborg och skolavslutningar är tillfällen då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol och droger för första gången. Därför är det förebyggande arbetet extra viktigt inför vårens kommande helger.

Alla föräldrar som har barn i grundskolan och gymnasiet kommer att få ett informationsbrev via skolan med tips på vad de ska tänka på inför kommande helger. Det kommer också att gå ut information på webben och i kommunens och polisens sociala medier.

­– Vi vill göra vårens firanden så tryggt som möjligt för Uppsalas unga. För att förhindra att unga råkar illa ut under kommande riskhelger är det viktigt att vi vuxna samarbetar. Vi måste prata med våra barn om alko­hol och droger och uppmärksamma dem på risker­na som de kan utsätta sig själva eller andra för, säger Hilde Wiberg, enhetschef på Uppsala ungdomsjour.

Under kommande rikshelger arbetar Uppsala ungdomsjour, polis, skola, fritid och civilsamhälle med olika sociala insatser för att öka vuxennärvaron och minska risken för att ungdomar blir utsatta för olyckor och brott.

– Olyckor och alkohol hänger ihop. Därför är det så viktigt att föräldrar och andra vuxna är tydliga med gränser och inte köper ut alkohol. Samarbeta gärna med andra föräldrar och sätt gemensamma regler. Tillsammans kan vi se till att vårens firanden blir trygga och säkra för våra unga, säger Lisa Sannervik, kommunpolis Uppsala.

Råd till föräldrar inför kommande helger

  • köp inte ut alkohol
  • ha kontakt med din ungdom under dagen/kvällen så att du vet var ungdomen befinner sig
  • samarbeta med andra vuxna för att tillsammans sätta gemensamma tider och regler för ungdomarna
  • prata med din ungdom om firandet för att visa att du finns där ifall något skulle hända. Det ökar tryggheten för barnet. 

Tipsa Uppsala ungdomsjour och polisen

Du kan hjälpa till att förhindra att ungdomar far illa genom att tipsa Uppsala ungdomsjour och polisen om platser där ungdomar samlas.

Mejla uppsalaungdomsjour@uppsala.se

Känner du till eller misstänker ett brott? Tipsa polisen via polisen.se

Vid pågående brott ring 112.