Flera åtalas för bedrägerier av mångmiljonbelopp i polisregion Öst

Mobiltelefon med bankid på skärmen.

Många bedragare uppmanar sina brottsoffer att logga in via bank-id. Bild: Foto: Polisen

Antalet anmälningar gällande så kallade vishingbedrägerier har ökat kraftigt. Efter en stor insats, som benämns som ”Solsken”, åtalas nu åtta personer hemmahörande i polisregion Öst för vishingbedräger.

Vishing är en förkortning av ”voice phising” och är sedan länge ett känt begrepp när det talas om bedrägeribrott, både nationellt och internationellt. Varje månad beräknas brottsvinsterna från vishingbedrägerier i Sverige uppgå till cirka 35 miljoner kronor. Antalet anmälningar för denna typ av bedrägeri har ökat med 60 procent 2021 jämfört med samma period 2020.

Polismyndighetens strategiska bedrägeriråd beslutade i november 2021 om en gemensam insats mot vishingbedrägerier då denna typ av brottslighet ökat drastiskt de senaste åren. Insatsen huvudmål var att vishingbrottsligheten skulle upphöra och att gärningsmän högre upp i brottshierarkin skulle lagföras. ­­

–  Fokuset i den här insatsen har inte varit att följa pengarna eller penningtvättarna, utan att fokusera högre upp och titta på vilka som styr för att lagföra dem, säger Caroline Green, utredningsledare bedrägeribrott polisregion Öst.

Ett intensivt utredningsarbete ledde till framgångar

Polisregion Öst, Väst, Stockholm och Syd startade sina regionala insatser ungefär samtidigt, tidigt våren 2022. I polisregion Öst, vilket inkluderar Jönköpings län, Östergötlands län samt Södermanlands län, riktade polisen in sig på ett kluster man förstod hade sin bas i området. Nationella bedrägericentret försedde varje region med vilka anmälningar som var knutna till respektive kluster. Klustren identifierades genom att titta detaljerat på varje modus som återgetts i anmälningarna. Ett generellt modus är att målsägaren, oftast en person som är mellan 70 och 80 år, blir uppringda av någon som på ett trovärdigt sätt förmår dem att knappa in sitt bank-id för att på så sätt komma över pengar.­

– Vi fick relativt snabbt en ganska tydlig bild av hur klustret i polisregion Öst arbetade. Vi arbetade väldigt brett och spårade allt som gick att spåra och använde även hemliga tvångsmedel för att komma framåt. När kartläggningen var gjord hittade vi snabbt en person vi trodde hade en större roll i bedrägerierna, och vi kan nu se att den personen var administratör för penningtvättarna, förklarar Caroline Green. 

Den så kallade administratören kunde identifieras via övervakningsfilmer där han växlade valuta och köpte guld som betalades med målsägarnas pengar. Detta ledde till att han senare kunde frihetsberövas. Som en direkt effekt av detta frihetsberövande, som skedde 1 juni 2022, kunde man se att antalet anmälningar som i maj varit uppe i 101 stycken, nu sjönk till 31 stycken.

Fortsatt utredning för att hitta den riktiga huvudmannen

Under sommaren 2022 fortsatte bedrägerigruppen att jobba vidare för att hitta fler personer som var viktiga i klustret. I slutet på augusti samma sommar frihetsberövades en person som visade sig vara den riktiga huvudmannen, en så kallad organisatör. Personen var spindeln i nätet i klustret, och när denna person frihetsberövades såg man att klustret dog ut. Anmälningarna som kunde sättas i samband med detta klusters modus minskade sakta men säkert under hösten för att till slut upphöra.

– Jag minns när vi gjorde husrannsakan i hans nybyggda lägenhet i Norrköping. När vi kom innanför dörren fanns det lyxprylar överallt. På hyllor låg märkesväskor som inte hade packats upp ur förpackningarna, i taket hängde designlampor och i ett rum fanns den senaste gaming-utrustningen. I garderoberna hängde exklusiva märkeskläder och guldtackor och stora summor kontanter hade gömts på olika ställen. Han hade inga pengar på sina bankkonton och de senaste åren var bidrag hans inkomstkälla, berättar Caroline Green.

Höga brottsvinster med många målsägare

Nu väcks alltså åtal mot flera av de personer som är kopplade till bedrägerihärvan och som har suttit frihetsberövade. Sju av de totalt åtta åtalade personerna är hemmahörande i Norrköping, Linköping och Jönköping. Förutom administratören och organisatören åtalas även sex så kallade penningmålvakter

– Brottsvinsterna i utredningen som har bedrivits i polisregion Öst är sammanställda till ungefär 7 miljoner kronor, och 30 målsägande finns i fallet. Tittar man på hela klustret som haft sin bas i Norrköping så handlar det om en total brottsvinst på 32 miljoner kronor under 2022. Vi har gjort en omfattande utredning och jag är övertygad om att det här är ett arbetssätt vi bör fortsätta med. Förhoppningsvis kommer en del av målsägandena att få tillbaka åtminstone en del av sina pengar. Bland mig och mina kollegor finns en stark motivation att fortsätta med och förfina vårt arbete. Vi vill sätta stopp för att äldre personers besparingar hamnar i kassan för kriminell verksamhet, avslutar Caroline Green.

För media:

Caroline Green, utredningsledare bedrägeribrott polisregion Öst, finns tillgänglig för media torsdag 2 februari mellan klockan 13-14. Hon nås på telefonnummer: 076 136 60 74