Katalysatorstölder

Senaste veckorna har ett drygt 20-tal stölder av katalysatorer anmälts, de har främst skett i Östersund men också i delar av Krokoms kommun.

Stölderna verkar organiserade på så sätt att de inte skett slumpmässigt. De har gjort ett förarbete och vet var de ska leta eftersom vissa bilmärken är överrepresenterade.

De senaste veckorna har det främst varit Toyota Prius men också vissa Volvomodeller. Det är fordon av årsmodell från mitten av 90-talet till ca 2010. Det är ädelmetaller som finns i katalysatorerna som tjuvarna vill åt.

— Vi gör brottsplatsundersökningar för att säkra spår för bevisning, allt sammanställs och samordnas för att eventuellt kunna se om det finns kopplingar mellan brotten, säger Maria Könberg, kommunpolis i Jämtland.

I början av förra veckan greps en man som misstänks för stöld av katalysatorer, han är nu häktad och utredningen pågår.

Personer har också gripits i Boden misstänkta för liknande brott, Nu utreder vi om det finns samband mellan stölderna i Jämtland och de stölder som skett på andra platser.

Det verkar som att tjuvarna återkommer, flera bilägare har drabbats pånytt efter att ha fått en ny katalysator installerad.

Tänk på att: 

  • du kan om möjligt försvåra, genom att låsa in bilen i garage
  • det finns lutningslarm som aktiveras då tjuvarna lyfter upp bilen
  • montera låsskydd över katalysatorn, det förlänger brottstiden och ökar chansen till att tjuven upptäcks