Sök
Stäng Meny

Polisen har förhindrat flera våldsbrott i region Stockholm

Efter den senaste tidens våldsvåg i region Stockholm har polisen beslagtagit över 100 vapen och explosiva föremål. Samtidigt som över 120 personer har frihetsberövats har polisen även avbrutit en stor mängd förestående våldsbrott.

Polisen arbetar intensivt med att bryta våldsutvecklingen efter den senaste tidens flertalet grova brott i region Stockholm. Just nu sitter 64 personer häktade enbart de mest prioriterade konflikterna. Bland den stora mängd vapen som har beslagtagits är flertalet militära automatvapen. Utöver det tillkommer explosiva föremål som varit redo att användas. Även personer som bygger hemmagjorda sprängladdningar har gripits.

Ökad vilja att hjälpa polisen

Senaste veckan har polisen fortsatt göra betydande beslag i den kriminella miljön. Bland annat beslagtogs sex handgranater, två pistoler och narkotika enbart vid ett enda ingripande.

– Utöver det har flertalet andra aktiva åtgärder vidtagits som bidragit till beslag av vapen varje dag. Påtagligt många iakttagelser från allmänheten leder vidare till konkreta beslag i konfliktmiljön och här ser vi en ökad uppmärksamhet och vilja till att hjälpa polisen med och bryta våldsutvecklingen, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef i den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens våldsbrott.

Polismyndigheten förstärker sedan en tid tillbaka i region Stockholm med ytterligare ett hundratal ingripandepoliser. Poliserna som kommer från samtliga polisregioner ingår i arbetet för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår. Utöver det bidrar en majoritet av Polismyndighetens kompetenser i någon form och arbetsmetoder vässas för varje dag som går.

Koordinerat utredningsarbete och ökad uniformerad resurs

– Vi är i ett nytt läge nu då vi gått från parerande till agerande i större utsträckning jämfört med tidigare. Med det ökade tryck vi har satt i miljön utifrån både aktivt och koordinerat utredningsarbete men även genom den ökade uniformerade resursen, har vi anträffat dumpade vapen tillsammans med ombyteskläder i nära anslutning till kontrollerade personer. Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef.

Polisen kan inte ensam vända våldsutvecklingen, utan hela samhället behöver bidra på det sätt som är möjligt. Det gemensamma arbetet som finns mellan myndigheter, kommuner och civilsamhället är en förutsättning för det fortsatta trygghetsskapande arbetet samt för att förhindra och förebygga brott.

Läs även: 16 gripna senaste dygnet efter grova våldsbrott i region Stockholm

Lägesbild region Stockholm

  • Just nu pågår 284 förundersökningar som går direkt in i konfliktmiljön (totalt i region Stockholm).
  • Häktade personer i miljön (totalt, inte bara sen juldagen): 160 personer över 18 år.
  • 33 personer under 18 år.
  • I de prioriterade konflikterna sitter det i nuläget 64 personer häktade

Beslag 25/12-22 till 15/2-23
Pistol /Revolver: 45 stycken
Automatkarbin: 12 stycken
Sprängkapslar: 39 stycken
Handgranater 9 stycken
Dynamit 17,9 kg

Tipsa polisen

Kontakta polisen om du ser något avvikande eller har information i övrigt. Tipsa via polisens tipsformulär eller via telefonnummer 114 14. Prioriterade ärenden, exempelvis tips, kommer fram till polisen med rimliga kötider per telefon.