Rånarna valde ”fel” brottsoffer

Under en sen lördagskväll i januari försökte två unga män råna en civilklädd polis. Det slutade med att båda männen blev gripna.

Polisen i Vällingby hade under en tid uppmärksammat att flera rån genomförts vid ungefär samma tidpunkt i närheten av tunnelbanestationen.  Polisen valde därför att arbeta i närheten av tunnelbanan i syfte att uppsöka och förhindra fler brott.

Den här kvällen kunde rånarna stoppas efter att de valt ut en civilklädd polis som tänkt brottsoffer. En polispatrull hade uppmärksammat att två mörkklädda personer gömt sig i ett buskage intill en gångväg.

Vi ber vår civilklädda kollega att gå förbi buskaget för att få en närmare titt samtidigt som polispatrullen gömmer sig längre bort utom synhåll för de misstänkta rånarna. När kollegan går förbi buskaget kliver de två personerna fram från gömstället och börjar följa efter. De misstänkta rånarna rör sig närmare och närmare och för att undvika en farlig situation mot vår civilklädda kollega går vi fram för att ingripa mot de två misstänkta rånarna, säger Rasmus som är gruppchef vid polisens ingripandeverksamhet.

Vid ingripandet mot de två misstänkta påträffades även en kniv.

Polisen gjorde en husrannsakan hos en av de misstänkta efter gripandet och kunde där påträffa gods tillhörande målsägande från tidigare rån. De misstänkta sitter nu anhållna för rån samt förberedelse till rån.

Denna gång valde rånarna fel person. Man kan summera det hela med att det var en dålig dag för de två rånarna men en bra dag för boende i Vällingby, säger Rasmus.