Se upp för bedragare när elstödet betalas ut

Nu börjar elstödet att betalas ut till svenska hushåll, polisen ser en stor risk att bedragare utnyttjar detta för att försöka lura till sig pengar. Om du får ett samtal där du på något vis behöver agera för att få ditt elstöd, då ska du direkt lägga på.

Elstödet betalas ut från Försäkringskassan, totalt handlar det om 17 miljarder kronor. Lotta Mauritzson jobbar på polisens nationella bedrägericentrum och vill varna allmänheten för potentiella bedragare. 

– Om man får ett samtal som kräver att man ska agera på något vis för att få elstödet då ska man lägga på, man ska inte logga in med bank-id eller med bankdosa. Elstödet betalas ut via en automatisk process och kräver inte att du agerar på något vis, säger Lotta Mauritzson.

Varningssignaler

Vanliga varningssignaler på att det är en bedragare som ringer är att man får ett oväntat samtal där personen försöker stressa upp dig att agera snabbt, exempelvis logga in med bank-id.

Enligt Lotta Mauritzson ska man inte lita på alla som ringer, bedragare kan hävda att de ringer från exempelvis Försäkringskassan, men det betyder inte att det stämmer. Det finns även risk för att en betydligt bredare målgrupp utsätts denna gång.

– I vanliga fall är det främst äldre personer som utsätts för telefonbedrägerier, men här finns en risk att en bredare målgrupp kan utsättas eftersom det är fastighetsägare generellt som är målgrupp för elstödet, säger Lotta Mauritzson.

Skydda dig mot telefonbedrägerier