Vapen och narkotika hittades vid tillslag

  • Insidan av en garderobshylla med en gul kasse och svart fodral. Två vapen i närbild
    På en hylla i en garderob hittade polisen flera vapen. Bild: Polisen
  • Två svarta plastväskor fyllda med hasch respektive cannabis.
    I garaget i Bergsjön påträffades stora plastväskor med hasch och cannabis Bild: Polisen
1/2

En så gott som ostraffad huvudman, hans kvinnliga bekant och två tonåringar kunde gripas i samband med en spaningsinsats mot narkotikabrottslighet. Nu ställs kvartetten inför rätta.

I september förra året bevittnade polisens spanare en misstänkt överlåtelse på en parkeringsplats i Hisings-Backa i Göteborg. Direkt efteråt försvann en man ifrån platsen i bil. Polisen följde efter och kunde se hur mannen gjorde ett kortare stopp vid ett garage i Bergsjön innan han körde till Utby och sin bostad där han greps. Vid husrannsakan i garaget i Bergsjön hittade polisen 9,6 kilo cannabis, 26,6 kilo hasch, 19,6 gram amfetamin, 6,16 gram kokain och en kokainpress. Dessutom hittades två vapen med ammunition och 38 200 kronor i kontanter.

– Den 31-årige huvudmannen misstänks vara delaktig i en omfattande narkotikadistribution. Han har gått under radarn och var helt okänd för oss sedan tidigare, säger Rebecca Godtman, utredare vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Vid gripandet hade mannen nycklar i sin ägo som polisen kunde spåra till en lägenhet i Majorna. I en garderob i lägenheten hittade polisen en kulsprutepistol med ljuddämpare och ammunition, en automatkarbin och en halvautomatisk pistol. Den som hyrde lägenheten var en 23-årig kvinnlig bekant till huvudmannen. Hon greps också misstänkt för grovt vapenbrott.

I samband med det misstänkta överlämnandet på parkeringsplatsen såg polisens spanare även hur tre ynglingar lämnade parkeringsplatsen med pappkartonger som de bar in i ett närliggande flerfamiljshus. När poliserna strax därefter kontrollerade husets källarförråd påträffades tre kartonger som innehöll 14,4 kilo cannabis. Ytterligare en kartong med 4,3 kilo cannabis hittades i en hyrbil som stod kvar på parkeringsplatsen. Två unga män – 17 och 18 år – kunde gripas i området.

– Det här är tonårskillar från Backa som är flitigt förekommande i narkotikasammanhang. Nu åtalas de båda för grovt narkotikabrott och riskerar betydande fängelsestraff, konstaterar Rebecca Godtman.

Huvudmannen åtalas för två fall av grovt narkotikabrott och två fall av grovt vapenbrott.