Videoklipp gav fällande domar för gängkriminella

Två män har dömts av Malmö tingsrätt för grovt vapenbrott efter att ha poserat i videoklipp med skarpa vapen.

Filmmaterialet hittades i en mobil som tillhör en 25-årig man efter att han häktats för ett grovt våldsbrott i Malmö i september förra året. När mobilen tömdes hittade utredarna två filmklipp i olika miljöer där flera personer, maskerade och med heltäckande handskar, poserar med vapen.

På filmerna avfyras inga skott men efter analys på nationellt forensiskt centrum (NFC) konstaterades att vapnen på filmerna var skarpa.

Polisens utredning har sedan kunnat identifiera de misstänkta, samt tid och plats för brotten. Bland annat har man kunnat visa att detaljer från olika miljöer som syns i filmklippen är identiska med platser i Malmö. Det handlar om interiörer från 25-åringens lägenhet och ett gångstråk på Rosengård där bland annat klotter och klistermärke på en lyktstolpe känns igen från ett av filmklippen i mobilen.

Tingsrätten konstaterar att personerna på klippen rörde sig i kriminella kretsar där det fanns en överhängande risk att vapnen skulle komma till användning. Baserat på filmklippen dömdes 25-åringen för grovt vapenbrott till två års fängelse. Han fick ytterligare straffpåslag på fem månader eftersom han var villkorlig frigiven vid tiden för brottet.

En 20-årig man som figurerar i filmklippen dömdes för grovt vapenbrott och vapenbrott till 2 år och 3 månaders fängelse. Han höll visserligen inte i något vapen på klippen men eftersom han poserar och filmar med sin telefon menar tingsrätten att han agerat tillsammans och i samförstånd med övriga. Enligt ny rättspraxis fick han heller ingen ungdomsrabatt för det grova vapenbrottet.

- Vi jobbar vi intensivt på att lagföra personer som driver det grova våldet i Malmö för alla typer av brott. Därför känns det mycket bra att vi fått en fällande dom i tingsrätten på annan bevisning än att skott avlossats eller att vapen tagits i beslag. Målet lär överklagas till hovrätten, så får vi se hur de bedömer saken, säger Pethra Granat Svarrer, tillförordnad chef för grova brott i Malmö.