Sök
Stäng Meny

Yrkestrafiken i fokus under första sportlovsveckan

Nu inleds sportloven med ökad trafik på vägarna. Under kommande vecka lägger polisen extra vikt på att kontrollera yrkestrafiken i hela landet i syfte att öka trafiksäkerheten.

Yrkestrafiken spelar en viktig roll för trafiksäkerheten, bland annat har lastbilschaufförer stor makt att påverka hastigheten på våra vägar. Polisen ser därför med oro på att Transportstyrelsens tillståndsmätning för 2022 avseende godstransporter för andra året i rad visar en utveckling med försämrad hastighetsefterlevnaden, främst gällande de grövre hastighetsöverträdelserna.

– Det är bekymmersamt att många yrkesförare väljer att inte följa skyltad hastighet, eftersom yrkestrafiken har så stor påverkan på hastigheten generellt. De har en förebildsfunktion! Sänker de hastigheten är det många som följer deras exempel, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Extra kontroller av yrkestrafik 13–19 februari

Under kommande vecka, som också är den första av sportlovsveckorna, fokuserar polisen extra över hela landet på kontroller av yrkestrafik.
Förutom att kontrollera hastighet ser polisen om fordonet är i godkänt skick, att det inte har överlast samt att lasten säkras på rätt sätt. Körkortsbehörigheter, olaga cabotage, nykterhet och att kontrollera så att yrkesförarna följer gällande kör- och vilotidsbestämmelser ingår också i kontrollerna. En trött förare utgör en risk både för sig själv och för andra trafikanter, något som gäller alla förare, även sportlovsresenärerna.

– Kom ihåg att starta i god tid, vara utvilad – och självklart nykter! Vinterväglaget kan vara besvärligt så se till att hålla hastigheten och hålla ett gott avstånd till framförvarande bil. Vi vet att våra kontroller bidrar till en tryggare trafikmiljö, men var och en har ett eget ansvar att värna om varandra för att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger Anders Thornberg.

Fakta

Trafikveckan med fokus på yrkestrafik är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år. Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat hastighet, nykterhet och brott på väg.