Åtal väcks efter mord på ett gym i Stockholm

Dödsskjutningen ägde rum den 28 mars 2022. Nu åtalas fyra personer misstänkta för bland annat mord.

Åtalet är kopplat till förundersökningar om grov allmänfarlig ödeläggelse den 20 mars 2022 på Södermalm då en handgranat kastades in i en restauranglokal. Åtalet är även kopplat till grovt vapenbrott där bland annat mordvapnet som användes på gymmet i Vasastan hittades i en lägenhet i Johanneshov.

En av personerna, som var 16 år vid gärningen, åtalas för mord och försök till mord på gymmet i Vasastan, grov allmänfarlig ödeläggelse på restaurangen på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov.

Utöver detta åtalas tre personer för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En av dem var 18 år vid gärningen och de övriga i 30-årsåldern. Enligt åklagaren har de på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

­– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Polisens utredningsledare, Claes Murray, vill peka på två delar i ärendet som enligt honom utmärkt sig:

– Det första är medarbetarnas enormt fina arbete, utredningen har varit komplicerad och tidskrävande samtidigt som regionens övriga utredningsläge har varit ansträngt. Den andra delen är utredningens karaktär. Den målsägare som avlider har inte någon koppling till varken kriminalitet eller den konflikt mellan kriminella nätverk som vid tillfället pågick.

– Det är dessutom så att den person vi menar är utföraren av mordet vid tillfället endast var 16 år gammal, en utveckling vi sett i flera utredningar av liknande karaktär den senaste tiden, säger Claes Murray.

Kontakt

Kammaråklagare Daniel Suneson är tillgänglig för media i dag tisdag kl. 10:30-11:30 på nummer 010-562 55 93.

Utredningsledare Claes Murray är tillgänglig kl. 10:30-12:00 på nummer 010-564 07 28.