Åtal väcks efter mordförsök i Nyköping

Skjutningen ägde rum den 29 november 2022. Nu åtals en person för försök till mord och grovt vapenbrott.

Polisen larmades till en lägenhet i centrala Nyköping den 29 november 2022. En person hade då blivit skjuten i huvudet. Två personer greps kort efteråt misstänkta för brottet. Misstankarna mot den ena personen har lagts ner men mot den andra, en man i övre tonåren, har i dag åtal väckts gällande försök till mord och grovt vapenbrott. Andrahandsyrkande är grovt vållande till kroppsskada.

– Den åtalade har i alkoholpåverkat tillstånd gjort en mantelrörelse på en pistol, hållit pistolen mot huvudet på målsägande och sedan tryckt av, säger kammaråklagare Fredrik Beijar. 

Målsägande överlevde men drabbades av en livsfarlig skada i samband med händelsen. Även om motivbilden inte är klarlagd så är agerandet att likställa med att målsägande skulle berövas livet. 

– Att hantera vapen kan få allvarliga konsekvenser och vi jobbar hårt för att få bort vapen från gatan, säger Daniel Eriksson, gruppchef på grova brott i Nyköping.

Kontakt för media:

  • Kammaråklagare Fredrik Beijar finns tillgänglig i dag torsdag kl. 11:15-12:00 på nummer 010-56 25909.

  • Daniel Eriksson, gruppchef på grova brott i Nyköping, finns tillgänglig i dag torsdag kl. 12.30-13:15 på nummer 010-566 98 59.