Sök
Stäng Meny

Bli inte lurad vid uthyrning av din bostad – riskerna att se upp för

Ska du hyra ut din bostad tillfälligt? Här är några tips på hur du minskar risken att bli lurad – och undviker att hemmet används i ett brottsligt sammanhang.

Många hyr emellanåt ut sin bostad eller ett fritidsboende under en kortare period. Särskilt vanligt är det i samband med evenemang som lockar många tillresta, när hotell och andra logiverksamheter inte räcker till.

I Umeå och närliggande kommuner planerar många att hyra ut sina hem under till exempel rally-VM i februari.

– Vi ser vikten av att tänka till innan för att undvika att bli lurad, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå.

Dels bör man vidta åtgärder för att skydda sig mot bedrägerier, i form av till exempel utebliven betalning, eller mot stöld av ägodelar.

– Efter förra årets rally fick vi även in uppgifter om att uthyrda bostäder använts som bas för människohandel och prostitution. Det rör sig endast om enstaka adresser, men det förekom. Fundera alltid lite extra och kontrollera hyresgästen innan du hyr ut. Försök även att ha koll på bostaden under tiden för uthyrningen, be grannar hjälpa till om så behövs, säger Fredrik Jeppsson.

Om du utsatts för ett brott eller misstänker att någon annan utsatts för ett brott, kontakta alltid polisen. Ring 112 vid en pågående händelse. Ring annars 114 14 eller tipsa polisen via sidan Tipsa om brott på polisen.se.

Presskontakt

Fredrik Jeppsson
Biträdande lokalpolisområdeschef, lokalpolisområde Umeå
Telefon: 010-568 21 37

Tips till dig som hyr ut din bostad

  • Välj din hyresgäst noga. Kräv alltid legitimation och kolla gärna upp personens tidigare omdömen om du använder dig av en förmedlingsplattform.
  • Upprätta ett hyreskontrakt/avtal. Nedteckna vad som gäller för till exempel inventarier.
  • Se över dina försäkringar. Hemförsäkringen täcker ofta inte skador och stöld vid tillfällig uthyrning.
  • Inventera ditt hem. Dokumentera och fotografera dina ägodelar. Lämna inte kvar värdesaker när du hyr ut. Märk gärna dina ägodelar med MärkDNA. På så vis ökar du chansen att få tillbaka dem vid stöld – och minskar risken att bli av med dem.
  • Hantera betalning via säkra betalningstjänster.
  • Bor du i lägenhet? Då behöver du ett tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få hyra ut i andra hand.
  • Ha koll på hemmet. Försök att kontrollera att allt verkar ok även under tiden för uthyrningen. Be dina grannar att hålla koll ifall du inte har möjlighet.

Tips till dig som är hyresgäst

  • Se upp för bedragare! Bedrägerier kopplade till uthyrning av bostäder pågår året runt. Kontrollera att huset/lägenheten verkligen existerar och att uthyraren är seriös. Kräv alltid legitimation och ett hyreskontrakt.
  • Betala aldrig i förskott. Titta alltid på objektet samt upprätta ett kontrakt först.
  • Hantera betalning via säkra betalningstjänster.

Fler tips på hur du kan skydda dig mot lägenhetsbedrägeri.