Brottsförebyggande arbetet extra viktigt just nu

I går skedde ett mordförsök när en man skottskadades i området Årby i Eskilstuna. Utredningen är i full gång men även att förebygga nya brott står i fokus.

Det var under onsdagskvällen den 25 januari som en man skottskadades utanför en pizzeria i området Årby i Eskilstuna. Polisen var väldigt snabbt på platsen då en patrull befann sig i närheten när brottet utfördes.

Den här typen av brott där man skjuter på varandra inom kriminella kretsar går väldigt snabbt. Den eller de som utfört det hade redan lämnat när vi var där strax efter, säger Camilla Helgesson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Polisen kunde snabbt genomföra avspärrningar och dra igång det utredningsarbete som krävs i samband med ett grovt våldsbrott.

Vi har inlett en förundersökning med rubriceringen försök till mord. I det har vi hållit ett flertal förhör och en brottsplatsundersökning är genomförd där vi också kunnat säkra en del spår. Men den här utredningen är bara i ett inledande skede än så det finns mycket kvar att göra, säger Camilla Helgesson.

Polisen jobbar med två inriktningar

Ingen person är ännu misstänkt men det finns flera utredningsdetaljer att undersöka, bland annat en utbrunnen bil i ett skogsparti där polisen vill kunna säkerställa om den har med mordförsöket att göra eller inte.

– Utredningen är prioriterad och vi har bra resurs eftersom vi har en hel del förstärkningar från polisregion Öst på plats i Eskilstuna. Utöver utredning jobbar vi för att nya våldsbrott inte ska begås och det gör vi genom olika brottsförebyggande insatser, säger Camilla Helgesson.

– Vill vi undvika den här typen av grovt kriminellt våld måste vi också jobba mot narkotika och vapen, två exempel på brott som möjliggör att den här typen av skottlossning sker. Vi har ett färskt exempel som gick upp till åtal i veckan där vi genom bra polisarbete kunde frihetsberöva flera personer och beslagta vapen. Vapen som annars kunde ha använts i konflikter, säger Camilla Helgesson.

Tillsammans stoppar vi våldsbrotten

När hon tittar framåt blir det ännu tydligare. Det förebyggande arbetet i områdena där konflikter sker blir extra viktigt just nu.

Det är ofta så att även om vi som nu var snabbt på plats är det svårt att få information om vad som hänt. Där spelar till exempel våra områdespoliser stor roll. De syns, de bygger relationer genom att prata med personer och samverkanspartners, vilket förhoppningsvis också leder till att vi får den där extra pusselbiten av information som leder oss rätt i våra insatser och utredningar. Jag kan inte nog trycka på vikten av att alla som sett eller hört något som kan hjälpa oss kommer fram och pratar. Tillsammans kan vi få stopp på de här våldsbrotten, säger Camilla Helgesson.