Flera grova våldsbrott i Stockholms län

På juldagen skedde ett mord i Rinkeby och sedan dess har en rad grova brott hanterats i Stockholms län. Polisen arbetar med stor styrka för att förhindra ytterligare brott och för att gripa de som ligger bakom den senaste tidens grova brott.

Efter mordet i Rinkeby i västra Stockholm på juldagen har det skett en rad sprängningar på olika platser i Stockholms län. På nyårsafton skedde sedan ytterligare ett mord i Vällingby. En av flera hypoteser i nuläget är att det finns samband mellan några av brotten men att det kan finnas olika motiv till den brottsutveckling som skett de senaste veckorna.

– Vi vet att det är hög konfliktnivå mellan flera av de kriminella grupperingar som finns i länet. Vi har också under året gripit flera tongivande personer, gjort stora narkotikabeslag och tagit vapen från den kriminella miljön, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef hos polisen i region Stockholm

En rad gripanden har hittills gjorts i ett antal ärenden. En person är i nuläget häktad för det försök till mord som skedde i Gubbängen den 28 december. I det ärendet är också en minderårig person överlämnad till socialtjänsten. Fyra personer är också anhållna i utredningen som rör allmänfarlig ödeläggelse i Grimsta den 2 januari och ytterligare en person är anhållen för den allmänfarliga ödeläggelsen i Bagarmossen den 2 januari.  

– Jag utesluter inte att fler gripanden kommer att göras inom kort. Vi gör allt vi kan för att avstyra och förhindra ytterligare brott parallellt med att vi arbetar med att klara upp de brott som skett. Vi har gjort extra personaluttag och våra medarbetare arbetar hårt. Vi har också, sedan en tid, förstärkning från andra delar av landet, säger Max Åkerwall.