Sök
Stäng Meny

Många tillgreppsbrott i Umeå – men polisens kraftsamling har gett resultat

Under julen inträffade ovanligt många inbrott i bostäder och förråd i Umeå, även många cykelstölder anmäldes till polisen. Genom ett högt prioriterat och målmedvetet arbete har flera personer gripits och senare häktats som misstänkta.

Mellan den 1 december och den 16 januari inkom 84 anmälningar gällande inbrottsstöld i bostäder och förråd i lokalpolisområde Umeå. Samma period ifjol upprättades åtta anmälningar. Vad gäller cyklar så anmäldes 70 cyklar och 37 elcyklar stulna under denna period, jämfört med 43 respektive nio anmälningar förra året.

– Vi har prioriterat dessa ärenden högt och arbetat aktivt, både för att förebygga fler tillgrepp och för att utreda de anmälda brotten. De senaste veckorna ser vi en tydlig nedåtgående trend i antalet anmälda tillgreppsbrott efter vi har gripit fyra personer som bedöms vara synnerligen brottsaktiva. Dessa fyra sitter i dagsläget häktade och flera åtal förväntas väckas inom kort, säger Karin Svedberg, gruppchef och förundersökningsledare i lokalpolisområde Umeå.

Många av de stulna föremålen, däribland cyklar med stora godsvärden, har kunnat lämnas åter till målsägande.

– Vi har lagt ned mycket tid på att spåra gods, i vissa fall har vi till exempel hittat de rättmätiga ägarna innan de själva ens upptäckt att de haft inbrott i sitt förråd, berättar Karin Svedberg.

Polisen har också genomfört dörrknackning i vissa områden samt kontaktat fastighetsägare och kvartersvärdar för att upplysa om stölderna och vikten av förebyggande åtgärder.

– När det gäller cyklar så är det till exempel bra att ta foton och anteckna ramnummer och eventuell stöldskyddsmärkning. Det är alltid bra att fota värdefulla föremål. Om något stjäls så är det viktigt att kunna lämna så mycket detaljer som möjligt i en anmälan, det ökar chanserna att få tillbaka godset, säger Karin Svedberg.

Anmäl alltid stölder till polisen via 114 14 eller polisen.se. Ring 112 vid ett pågående brott.

I samband med terminsstarten på Umeå universitet så har polis och polisvolontärer i dag varit på plats för att ge brottsförebyggande tips.

Presskontakt

Karin Svedberg
Gruppchef, lokalpolisområde Umeå
Telefon: 010-568 22 68

Några tips från polisen

Cyklar

  1. Fota din cykel och ditt ramnummer.
  2. Om din cykel blir stulen, anmäl det till polisen. Det kan vara så att vi redan hittat din cykel.
  3. Om ett pris på en cykel är för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

Förråd

  1. Tänk på vad du har i ditt förråd och hur du förvarar det. Att fotografera är ett tips!
  2. Lås med ett bra lås och se till att dörren till förrådsutrymmet går igen.
  3. Var observant när du är i förrådsutrymmet, om du haft besök – anmäl alltid till polisen.