Terminsstart för studenter som väntas bli poliser i Västmanland

Den här veckan är det terminsstart på polisutbildningen för 20 polisstudenter som i väntas bli poliser i Västmanland.

Samtidigt som polisområde Västmanland den här veckan har välkomnat 11 nya aspiranter, är det också terminsstart för 20 polisstudenter som väntas bli poliser i Västmanland. En siffra som är relativt hög i jämförelse med andra terminsstarter.

– Varje sökande som blir godkänd får välja ett polisområde där de vill göra sin aspirant och senare påbörjar sin anställning som färdig polis. Det är glädjande att så många vill komma till Västmanland vilket innebär att vi kan fortsätta tillföra poliser till lokalpolisområdena för att stärka närvaron lokalt, säger Linda Rosander som är aspirantsamordnare i Västmanland.

Till höstens terminsstart är redan 13 av 26 utbildningsplatser som är tilldelade Västmanland tillsatta, vilket den här tiden på året är fler än vanligt.

– Jag har alltid upplevt ett stort intresse att bli polis men just nu känns det som att intresset har ökat ytterligare. Vad det beror på eller om det är en tillfällighet är svårt att säga, men det kan handla om alltifrån större händelser i omvärlden till att vi lokalt på olika sätt jobbat för att fler ska söka polisutbildningen, säger Linda Rosander.

Polisutbildningen

Grundutbildningen till polis är fyra terminer heltidsstudier på polisprogrammet och sex månaders betald aspirantutbildning. Utbildningen genomförs på två olika sätt, på plats på campus eller på distans. Båda varianterna innebär heltidsstudier, ger samma kompetens och är studiemedelsberättigade.

Polisutbildningen finns på följande fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö samt på Malmö universitet.

I Umeå, Växjö, Borås och Malmö kan du läsa utbildningen på distans.

Mer information finns här: Bli polis (polisen.se)