Sök
Stäng Meny

Kamerabevakning under idrottsevenemang i Uppsala

Karta över området vid Studenternas IP som kan kameraövervakas med UAS.

Området vid Studenternas IP som kan kameraövervakas med UAS. Bild: Polisen

Polismyndigheten har beslutat att kamerabevaka vid Studenternas idrottsplats i Uppsala på måndag.

I samband med ett idrottsevenemang på Studenternas idrottsplats (Studenternas IP) i Uppsala, måndagen den 31 juli, har polisen beslutat att använda kamerabevakning med hjälp av UAS, så kallad drönare, i trygghetsskapande- och brottsförebyggande syfte.

Området som beslutet gäller omfattar Studenternas IP, matchplanen, läktaren, området runt själva idrottsanläggningen samt parkeringsyta i nära anslutning dit allmänheten har tillträde.

Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott, samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott.

Bevakningen kommer att bedrivas som ett komplement till polisens patrullering och andra trygghetsskapande åtgärder i området för att förebygga, förhindra och upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet.

Bevakning med UAS sker i samband med matchen den 31 juli och vid behov den 1 augusti 2023.

Om kamerabevakning med UAS

Polisen har rätt att kamerabevaka en brottutsatt plats om det finns risk för brottslig verksamhet. Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.

Polisen filmar dock inte särskilt integritetskänsliga platser så som bostäder.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

Polisens behandling av personuppgifter