Sök
Stäng Meny

Polisen i Halland beredd på intensiva dagar

Polisen i Halland förbereder sig för en av sommarens mest intensiva helger. Motorfesten Wheels and Wings väntas locka tusentals besökare till Falkenberg. Fokus för polisen är att förebygga brott och minska ordningsstörningar.

Det är mycket som händer i Halland i juli månad. Ett av de större arrangemangen för polisen är att bevaka är Wheels and Wings den 14 och 15 juli. På dagarna samlas många på utställningen på Falkenbergs motorbana. Detta medför hårt tryck på länsväg 154. Båda kvällarna mellan kl. 18.00 och 24.00 ordnas en cruising som väntas locka mängder av bilar och besökare till stadskärnan.

– Vår förhoppning är att det ska bli bra väder och trevliga arrangemang för alla inblandade, säger Lars-Ivar Petersson som är strategisk chef för polisområde Halland under helgen.

Samverkan med arrangörerna

Polisens planering inför kommande helg startade redan tidigt i våras med samtal och samverkan med kommuner och arrangörer. Fokus för insatserna under helgen är att förebygga brott och minska ordningsstörningar.

– Vi har seriösa arrangörer som tar ett stort ansvar i arbetet. Tillsammans med dem är vår förhoppning är att det ska bli säkra, trygga och trevliga arrangemang för både deltagare och besökare, säger Jan-Eric Vilén som är polisens insatschef.

Förväntade trafikstörningar

Polisen kommer att arbeta förbyggande och med fokus på synlig polisnärvaro för att minska risken för brott eller allvarliga ordningsstörningar, bland annat genom nykterhets- och fordonskontroller och patruller till fots.

Fredag och lördag kväll arrangeras cruising i centrala Falkenberg mellan klockan 18.00 och 24.00. Dessa kvällar blir framkomligheten begränsad för övrig trafik i centrala Falkenberg.

– Besökarna får räkna med en del trafikstörningar dessa kvällar men för att cruisingen ska flyta så smidigt som möjligt kommer arrangören att placera ut särskilda cruisingvärdar utmed slingan, säger Lars-Ivar Petersson.

– Om du bor i Falkenberg och ska ut och titta på cruisingen ber vi dig att lämna bilen hemma om det är möjligt, säger Jan-Eric Vilén.

Tidiga ingripanden

I de centrala delarna av Falkenberg är det enligt lokal ordningsföreskrift förbjudet att dricka alkohol på vissa platser. Poliserna har möjlighet att direktförverka alkohol och bötfälla personer som dricker alkohol på allmän plats i centrum.

– Målet är att förebygga vålds- och skadegörelsebrott. Vi kommer därför att arbeta offensivt och kommunikativt för att skapa så stor trygghet som möjligt. Det gör vi till exempel genom att förverka alkohol och ingripa mot alltför berusade personer tidigt eftersom vi vet att de är överrepresenterade som brottsoffer och gärningsmän, säger Jan-Eric Vilén.