Sök
Stäng Meny

Åtta åtalas för människorov

I januari i år kidnappas och misshandlas en 21-åring man från Göteborg. Nu ställs åtta personer inför rätta för inblandning i händelserna.

Det var i mitten på januari i år som en 21-årig man kidnappades från sitt hem i Göteborg.

Av polis inleddes en särskild händelse och en polisutredning påbörjades efter att anhöriga larmat polis via SOS Alarm att de blivit kontaktade av de misstänkta och pressades på pengar.

Positionerades med hjälp av telefonerna

Utifrån uppgifter från 21-åringens anhöriga och positioner från de misstänktas mobiltelefoner kunde polis kort därefter lokalisera var de misstänkta befann sig. Platser som polisens spanare senare kunde bekräfta stämde.

Samtidigt som de misstänkta fortsatte att kräva 21-åringens anhöriga på pengar misshandlades han och hotades till livet. Han blir bland annat utsatt för en skenavrättning i ett skogsparti.

Drygt tre dygn senare släpps 21-åringen fri och tas om hand av polis och sjukvård. Flera av de misstänkta greps kort därefter har sedan dess varit frihetsberövade.

4 000 sidor

Händelsen som pågick under flera dygn, på flera olika platser och mellan flera olika individer har inneburit ett stort utredningsarbete.

– Vår utredning täcker nära 4 000 sidor. Det har varit ett omfattande arbete med framförallt ett stort antal förhör och en stor del teknisk bevisning som talar för att vi tagit reda på och kan redogöra för vad som skedde dessa dygn, säger Göran Sundström, utredningsledare vid grova brottsektionen i Storgöteborg.

Två på flykt utomlands

Åtta personer åtalas och misstänks för människorov, medhjälp till människorov, grov misshandel och försök till grov utpressning. Ytterligare två är internationellt efterlysta. Sju av de åtalade är i 20-25-årsåldern och en i 30-årsåldern.

– Jag väcker åtal mot åtta personer som jag menar i huvudsak har genomfört gärningarna i samförstånd, säger Daniel Veivo Pettersson, åklagare vid Riksenheten mot Internationell och organiserad brottslighet.

Tingsrättsförhandlingen planeras att inledas på måndag nästa vecka.