Sök
Stäng Meny

Åtta personer åtalas för omfattade stölder av värmepumpar

Åtta personer åtalas i Göteborgs tingsrätt misstänkta för inblandning i grova stölder och grova hälerier i ett omfattande ärende rörande stölder av värmepumpar och byggmaterial i polisområde Fyrbodal.

Efter en stöld av värmepumpar på ett företag på Orust i höstas påbörjades en omfattande utredning i polisområde Fyrbodal. Efter en tids spaning greps fyra personer i slutet av november 2022 misstänkta för omfattande stölder av bland annat värmepumpar och byggmaterial. Ytterligare fyra personer blev sedermera även de misstänkta för inblandning i stölderna.

Sålt värmepumpar i hela Sverige

I utredningsmaterialet finns uppgifter om att de åtta personerna efter stölderna sålt värmepumpar, handverktyg och byggmaterial i stora delar av Sverige. Utredningen har bland annat föranlett tillslag i Lidköping, Vara, Trollhättan och Halmstad.

– Utredningen har hållit ett högt tempo och det har varit tuffa prioriteringar och avgränsningar. De misstänkta har ställt till med stor skada för många privatpersoner, företagare och försäkringsbolag. Efter att de greps så har anmälningar av denna typ av brott nästan upphört i området, berättar Thomas Fransson, utredare vid polisen i Stenungsund.

Förundersökningen innehåller omkring 4500 sidor och det har hållits drygt 200 förhör i ärendet. Det totala marknadsvärdet på stöldgodset uppgår till cirka 4,5 miljoner kronor.

Åtal väcktes den 31/5 och rättegången som startar den 7/6 väntas pågå fram till midsommar.