Sök
Stäng Meny

En dag som operatör på RLC

RLC operatör

Just nu söker RLC Nord fler operatörer. Hör Rut berätta om hur en arbetsdag kan se ut. Bild: Minna Ridderstolpe

”Mitt i passbytet hör vi det välkända ljudet – förtur. En patrull har ett förföljande och hela hallen hajar till.”

Just nu söker Regionledningscentalen Nord fler operatörer. Men vad gör egentligen en operatör? Hur kan ett arbetspass se ut? Här berättar operatören och områdesansvarig på RLC Nord, Rut, om en dag på RLC Nord i Umeå.

"Bruset i hallen byts ut mot tystnad"

”Väl inne i hallen tar alla plats, dag-gänget byts av, ärenden lämnas över, ljudnivån blir lite högre och någon hyssjar. Elin hanterar en viltolycka där inringaren har dålig täckning.

Mitt i passbytet hör vi det välkända ljudet – förtur. Patrullen har ett förföljande och hela hallen hajar till. Bruset i hallen byts ut mot tystnad, fokuserade blickar, vässade öron och spänning.

”Brott, hastighet, trafikintensitet?” hör jag operatören fråga.
Jag har precis loggat in vid mitt bord, och som områdesansvarig skickar jag förstärkning till förföljandet och skickar över patrullerna och operatören till en insats. Förföljandet är snabbt över, patrull har kontroll på läget och stämningen i hallen byts återigen ut mot det vanliga bruset.

Jessica plockar upp där hon slutade, Mohammed kastar ett paket tuggummi över bordet till Marcus, någon beklagar sig över att det känns kallt i hallen, och någon annan säger att de aldrig har upplevt hallen så varm som idag.

Det är fredag och i regionen är folk glada, arga, ledsna, fulla. Någon har brutit foten på ett fjäll. En annan har fått sin fyrhjuling stulen någon gång under dagen – vi skickar en patrull. Det brinner på flera ställen. En kollega har köpt övertidsgodis och i kylen står en tårta från dagen som Sandra bakat, bara för att.

Jag tar ett samtal från ett barn som sett sin mamma bli slagen av sin pappa. Det gör ont i magen att skriva in barnfridsbrott i händelserapporten, och det faktum att ännu en kvinna och ett barn har blivit utsatta gör mig arg. Jag berättar för barnet hur duktig hen är som ringer in, att poliserna som kommer komma heter Peter och Linnéa och att de kommer göra allt de kan för att hjälpa.

Jag förundras, som vanligt, över förmågan mina kollegor har att kunna bedöma ett ärendes dignitet bara utifrån tonläget i min röst. Men det blir väl så när man jobbat ihop ett tag i en verksamhet som skiftar från noll till hundra på en sekund. Och det om något ger mig ro när jag precis tagit ett samtal från ett barn vars hela värld rämnar. Att jag och mina kollegor, både inne och ute gör precis allt vi kan, samtidigt som världen fortsätter precis som vanligt utanför.

Vid passets slut är godisskålen tom, tårtan har tagit slut för längesen och ute har det slutat regna. Uniformerna hänger i skåpen och vi är ett gäng som går skrattande ut i sommarkvällen. Som om ingenting har hänt. Fast allt har hänt. Hela livet, på ett ynka arbetspass.

Och imorgon är vi tillbaka och gör om det igen.”

Just nu söker RLC fler operatörer

RLC operatörens huvuduppdrag är att under ledning av RLC-befäl ta emot inkommande samtal till RLC, bedöma och registrera informationen samt prioritera och beordra polisresurser till olika uppdrag enligt en nationellt fastställd prioriteringsordning. Ansök redan idag.