Sök
Stäng Meny

Mord och mordförsök i Strängnäs och Eskilstuna

Under gårdagen skedde två allvarliga våldsbrott i lokalpolisområde Eskilstuna. Misstänkta är frihetsberövade i båda ärendena och polisen samverkar med Åklagarmyndigheten i den fortsatta utredningen.

Vid lunchtid igår, onsdag den 1 juni, var det ett flertal personer som uppmärksammade att unga personer började bråka i närheten av Munktellarenan i Eskilstuna. Polispatruller som åkte till platsen kunde konstatera att flera unga personer var utsatta för stick- och skärskador. En förundersökning inleddes med rubriceringen försök till mord och senare under dagen kunde tre personer gripas som senare också anhölls av åklagare.

I centrala Strängnäs kom senare på kvällen uppgifter om ett bråk mellan två personer där en person uppgavs vara svårt skadad. Polispatrull som var snabbt på plats kunde gripa en person som misstänkt och den skadade fördes till sjukhus. Rubriceringen var inledningsvis mordförsök men ändrades senare till mord när den skadade avled på sjukhus.

- Jag har full förståelse för att det finns många i vårt lokalpolisområde som känner obehag och oro när vi har ytterligare så allvarliga våldsbrott. Det är dock viktigt att vi nu ser på förutsättningarna i dessa nya ärenden och som det ser ut nu inledningsvis finns ingen tydlig koppling till tidigare allvarliga brott i Eskilstuna och Strängnäs, säger Robert Åkerström, biträdande lokalpolisområdeschef.

Utredningsläget

Ärendena är dock ännu i ett tidigt utredningsläge och han konstaterar att det både kan bli aktuellt med ändrade brottsrubriceringar och fler eller färre misstänkta.

- Så är det alltid tidigt i en utredning innan vi kunnat skaffa oss en klarare bild. Nu får vi tillsammans med åklagare se vad utredningarna leder till. Men det är alltid gott ur ett utredningsläge att vi har kunnat agera snabbt och har misstänkta som är frihetsberövade, säger Robert Åkerström.

Framfart mot kriminella individer

När han ser till lokalpolisområde Eskilstunas möjligheter att jobba med sin problembild finns stora utmaningar med många grova våldsbrott på kort tid. Han ser dock att förutsättningarna finns för att kunna nå resultat.

- Vi har i vårt polisområde och region omprioriterat resurs och förmåga för att möjliggöra att arbeta mot problembilden i Eskilstuna på ett offensivt sätt. Vi kan inte säga att vi kommer lösa alla problem men vi kan se att det finns en framfart med flera frihetsberövanden som går in mot individer i kriminella nätverk och vi tar narkotika och vapen i beslag. För att nå långvarig framgång i den komplexa problembilder behöver vi fortsätta den goda samverkan med kommunen, näringsidkare och allmänheten, säger Robert Åkerström.

Uppkoppling för media

På måndag den 5 juni klockan 13.00 kommer lokalpolisområde Eskilstuna och utredningssektionen i polisområde Södermanland att genomföra en digital videouppkoppling för att ge den senaste bilden av arbetet i Eskilstuna och Strängnäs. Media som vill delta anmäler sig via nedan formulär för att få inloggningsuppgifter. Anmälan senast 12.00 samma dag.

Anmälan till pressträff

Slå på JavaScript

Du verkar inte tillåta att JavaScript används i din webbläsare. För att kunna använda alla funktioner på webbplatsen behöver du tillåta att JavaScript används i webbläsaren.