Sök
Stäng Meny

Polisen förberedd på intensiva helger

Polisen i Västmanland förbereder sig för sommarens mest intensiva helger, stadsfesten Västerås Cityfestival och bilträffen Summer Meet. Polisens arbete inriktas på trygga arrangemang, att förebygga brott och minska ordningsstörningar.

Den 29 juni–1 juli arrangeras stadsfesten Västerås Cityfestival och den 6–8 juli arrangeras bilträffen Summer Meet i Västerås. Med två så stora evenemang leds polisens arbete inom ramen för en särskild händelse som handlar om att polisen organiserar sig på ett annat sätt än i vanliga fall. Det innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen och hanteras separerat från övrig verksamhet.

–  Kommenderingen är polisområde Västmanlands största planerade händelse under året. Arbetet med den särskilda händelsen startade redan tidigt i våras i nära samverkan med kommun och arrangörer. Polisens uppgift vid de båda evenemangen är ordningshållning och trygghetsskapande åtgärder samt att förebygga, förhindra och utreda brott, säger Lars Jansson, kommenderingschef och till vardags lokalpolisområdeschef Västerås.

God ordning och trevlig stämning är målet

Biljetterna till Västerås Cityfestival sålde tidigt slut och tusentals besökare väntas.

– Även om det är mycket folk i rörelse så brukar den här typen av arrangemang faktiskt fungera brottsförebyggande med färre fall av misshandel och annan brottslighet. De senaste åren har Cityfestivalen blivit en riktig folkfest med god ordning och trevlig stämning. Det är också målsättningen inför årets kommendering, att detta ska bli en ny folkfest, säger Lars Jansson.

Nej till spontancruising

När det gäller Summer Meet väntar däremot nya utmaningar. I dagsläget har ingen ansökan inkommit gällande den traditionella cruisingen.

– Vi kommer inte att tillåta en icke tillståndsgiven cruising, som exempelvis spontancruising. Om det kommer att arrangeras bilcruisingar utan tillstånd, är polisens uppgift att skapa trygghet, förebygga och förhindra brott, minska ordningsstörningar samt trafikkaos. Det innebär att vi bland annat kommer att arbeta med vägavspärrningar och trafikreglering, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef Västerås.