Sök

Stort antal stölder ur containrar

Under den senaste månaden har en stor mängd stölder från containrar skett runt om i hela Polisregion Mitt. Flest fall har skett i Västmanland.

Sedan 26 april har 57 anmälningar där en eller flera gärningspersoner brutit sig in i containrar på byggarbetsplatser och tillgripit gods, ofta verktyg, inkommit till polisen i region Mitt.

– Det är avvikande att det är så många händelser som skett under kort tid, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås.

I Gävleborg har det skett 18 inbrott, i Uppsala 10 och värst drabbat är Västmanland där det sedan 26 april finns 29 ärenden där någon brutit sig in i containrar.

– Ofta tillgrips verktyg och det kan röra sig om stora summor som stjäls. Vid vissa tillfällen kan godsvärdet uppskattas till mellan en halv miljon och en miljon kronor, säger Lars Jansson.

 

Den här typen av brott är svåra att utreda på grund av att brotten ofta upptäcks flera timmar eller dagar efter att de skett och att det kan vara svårt att säkra relevanta spår. Polisen arbetar därför aktivt med att prioritera larm och iakttagelser som inkommer som handlar om containerstölder.

– Så långt det går undersöker vi möjligheterna till att genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen. Det är även bra om det finns möjlighet att säkra material från övervakningskameror från byggarbetsplatserna, säger Lars Jansson och fortsätter:

– Vi vill även att allmänheten ringer till oss om man uppmärksammar att det rör sig personer på byggarbetsplatser sent på kvällarna eller vid andra avvikande tider.

Det är viktigt att alla dessa händelser kommer till polisens kännedom för att kunna lägga ett pussel och hitta samband.

Vid pågående brott ring 112. Övriga tips lämnas via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation.