Sök
Stäng Meny

Test av sjöpolisverksamhet i region Bergslagen

Fotografi av sjöpolisbåt i sjön.

Polisbåten är en Buster XXL. Den är 6,5 meter lång och är utrustad med en 150 hästars motor. Båten ska bemannas av två sjöpoliser och har kapacitet att utöver det ta fem passagerare.

Efter att ha fått utbildning av sjöpolisen i Stockholm, kommer polisområde Dalarna och polisregion Bergslagen att kunna vara närvarande på sjön i sommar i ett pilotprojekt.

Behovet av att kunna agera på Dalarnas sjöar men även i övriga delar av polisregion Bergslagen har ökat med åren då trafiken på sjöarna har ökat i form av vattenskotrar och andra fordon. Under de senaste åren har man fått förstärkning av sjöpolisen i Stockholm under vissa insatser, men för att kunna jobba långsiktigt behövs det en mer permanent resurs i form av poliser med sjökompetens och båtar.

Under våren har sjöpolisen i Stockholm varit i lokalpolisområde Mora och utbildat fem stycken poliser på Siljan.

- Det har gått väldigt bra och vi är nu klara för att patrullera i Siljan, Runn och i andra sjöar och vattendrag där behovet finns, säger Katarina Ragnewall, chef för lokalpolisområde Mora.

Sjöpolisen kommer att kunna jobba med ingripandeverksamhet, till exempel hastighetsövervakning, agera mot sjöfylleri men även transportera personal.

I första hand kommer båtarna att patrullera i Siljan men kan enkelt flyttas till andra vattendrag i Dalarna och i övriga delar av polisregion Bergslagen om behov skulle uppstå.

- Från och med i sommar kommer vi att kunna skapa trygghet även i de större vattendragen i Dalarna och det känns verkligen jättebra. Nu gör vi det här testet under sommaren och utvärderar i höst om det kan bli en fortsättning.