Sök
Stäng Meny

12 anmälningar efter insats mot människohandel i polisregion Öst

Bild 1/2
Människohandel-1
Pengar kopplade till sexköpen.
Bild 1/2
Människohandel-2
Ett av rummen där det förekom sexköp.

En planerad regional insats genomfördes under vecka 19 i Östergötland och Jönköpings län. Ta del av polisernas summering om ett av arbetspassen.

Arbetet mot människohandel är ett prioriterat område när det kommer till polisens arbete mot organiserad brottslighet.

Polismyndighetens övergripande mål när det gäller arbetet mot människohandel är att göra Sverige till en oattraktiv marknad för den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom den här typen av brott.

Under vecka 19 riktades ett särskilt fokus mot människohandel i en nationell insats. Polisregion Öst deltog i denna insats som genomfördes inom ramen för EMPACT.

Insatsen rör Östergötland och Jönköpings län och inriktade sig mot köp av sexuella tjänster.

Enligt svensk lagstiftning är det inte olagligt att sälja sexuella tjänster, men det är olagligt att köpa sexuella tjänster. Polisen kommer att fortsätta att arbeta mot denna typ av brottslighet.

Under vecka 19 har följande anmälningar upprättats kopplade till insatsen:

* 6 anmälningar om köp av sexuell tjänst

* 4 anmälningar om försök till köp av sexuell tjänst

* 2 anmälningar om koppleri

Gällande koppleri-anmälningarna är utredningarna i känsliga lägen och fler utredningsåtgärder ska vidtas inom ramen av dessa utredningar. Därför kan polisen inte kommentera förundersökningarna ytterligare.

Här kommer en summering från några av poliserna som arbetat med insatsen under vecka 19. Texten summerar ett av arbetspassen:

Vi är i en lägenhet för att genomföra orossamtal med två tjejer som vi vet befinner sig på adressen och som vi har information om att de säljer sexuella tjänster.

När vi kommer in i lägenheten får polis ögonkontakt med en man som genomför samlag med en av tjejerna, kvinnans blick kan inte annat än uppfattas som tom. Åldersskillnaden på mannen och kvinnan gör att det skulle kunna vara hans dotter. Samlaget avbryts omgående.

I lägenheten finns en madrass och en trasig dubbelsäng med ett smutsigt och tillsynes fuktigt lakan. På lakanet ligger kondomer, servetter och glidmedel. Bredvid den trasiga dubbelsängen står en liten soptunna, överfull av kondompapper och servetter. En doft av kroppsvätskor, söt och kvinnlig parfym omfamnar lägenheten.

Under tiden vi samtalar med kvinnorna avbryts vi av ständiga sms-notisljud och ringsignaler från deras ”jobbtelefoner”. Vi slås av den konstanta efterfrågan av dessa kvinnor, deras utsatthet och tjänster som de tvingas sälja. Kvinnorna berättar för oss att de inte vill göra det här, att det inte finns någon som vill det men att de alla har olika anledningar som har tvingat dem hit. Anledningarna är många, men de båda kvinnorna uppger att de har familjer i hemlandet att försörja.

Vi stannar kvar länge och pratar med kvinnorna. När vi lämnar så lämnar vi alla med en klump i magen. En frustration som polis som så många gånger tidigare upplevt, en sorg för den verklighet som kvinnorna upplever och ilska mot den efterfrågan samt brist på empati.

Mannen vi har tagit på bar gärning är en man med barn och hustru. Mannen har ett bra jobb och stabil inkomst. Denna dag har han valt att köpa sex av någon som av olika omständigheter har tvingats till att sälja sin kropp. Denna dag har han valt att bortse all sympati och medmänsklighet. Denna dag är ingen speciell dag för kvinnorna, det är en vanlig dag i deras liv där andra människor väljer att utnyttja deras utsatthet.

Efter vårt andra 16-timmars långa arbetspass den här veckan åker vi hemåt. Ännu en gång sorgsna och förbannade.

Information till media:

Ta kontakt med presstalespersonerna via pressnumret 010 56 92366 för kommentarer om insatsen. Journalister kommer då att få kontakt med en polis som arbetade med människohandelsinsatsen.

Bilderna i artikeln kan användas av media. Ta kontakt med presstalespersonerna för att få originalfilerna skickade till dig.