Sök
Stäng Meny

Andreas tränade med polisen – klarade fystesterna till polisutbildningen

Ett av polisens träningsevent i Västmanland

Ett av polisens träningsevent i Västmanland Bild: Polisen

Andreas besökte polisens träningsevent i Sala i början av året. Några månader senare klarade han fystesterna och är nu antagen till polisutbildningen.

Den 28 januari i år genomförde polisområde Västmanland ett träningsevent i Sala och på plats fanns poliser med kunskap om träning och prövningen till polisutbildningen. Målet med eventet var att besökarna skulle öka chanserna att klara testerna på Plikt- och prövningsverket och bli antagna till polisutbildningen.

På plats var det stort fokus på de fysiska testerna. Ett 30-tal besökare fick bland annat tips om träningsupplägg och vad som är bra att tänka vid lyft- och cykeltestet som genomförs på Plikt- och prövningsverket.

En av besökarna var Andreas som idag är 38 år och arbetar med rörinspektioner på ett byggföretag. Han har länge funderat på att söka till polisutbildningen.

– Livet med hus, barn och ett fast jobb kom emellan men i början på året bestämde jag mig att för att bli polis, säger Andreas.

Andreas fyllde i en webbenkät och dagen efter fick han svar att han var behörig att genomföra testerna på Plikt- och prövningsverket. Testtillfället bokade han in några månader senare.

– Jag är ingen sportmänniska och har tidigare i livet varit på gym ett 20-tal gånger, så det blev lite panik. Jag köpte gymkort, tränade styrka, cyklade och sprang på löpband. Inte i någon större utsträckning men ändå för att komma igång med träningen, säger Andreas och fortsätter.

– För att förbereda mig så gott jag kunde besökte jag också polisens träningsevent i Sala. På plats fick jag värdefulla tips som visade sig vara bra när jag senare genomförde fystesterna.

Vad var det för värdefulla tips?  

– Framförallt tips om vad jag skulle tänka på i isokai-testet, det var alltifrån en bra startposition till att använda de stora muskelgrupperna och ha skivstången nära kroppen. Men också vilken typ av träning som är bra att göra inför lyftet, att exempelvis marklyft är bra men att andra övningar som stärker upp ben, mage, rygg och grepp också kommer ge resultat, säger Andreas och fortsätter.

– Jag fick också ett positivt intryck av poliserna på plats vilket sporrade mig ännu mer.

För att klara isokai-testet, som är ett typ av muskelstyrketest, behövde Andreas klara 6 på den skala som mäts. På testet fick han 8,2 vilket innebar att han med god marginal klarade testet.

Andreas blev godkänd på alla tester på Plikt- och prövningsverket och kommer vårterminen 2024 börja studera på distans till polis.

Har du något råd till dem som ska göra prövningen till polisutbildningen?

– Intervjuerna med psykolog och polis flöt på som ett vanligt samtal, så det var inga konstigheter alls. Så förbered dig på det du vet kommer på prövningen, var dig själv och ta i på fystesterna så har du gjort vad du kan, säger Andreas.