Sök
Stäng Meny

Återkommande båtmotortjuv gripen igen

En återkommande och tidigare utvisad båtmotortjuv har gripits igen i södra Stockholm den 5 maj.

– Tack vare ett gott spaningsarbete och samarbete med regionala insatsstyrkan var arbetet framgångsrikt, säger Ronny Andreassen, förundersökningsledare på IBN-gruppen i Stockholm (internationella brottsnätverk).

Mannen, som är från Litauen, har dömts vid flera tillfällen tidigare för bland annat stölder och hälerier av båtmotorer. Han dömdes senast i höstas för bland annat stöld och häleri. Han är även utvisad med ett förbud att återvända till 2030.

– Med hjälp av falska handlingar lyckas mannen dock ta sig in i riket och fortsätta begå brott, säger Ronny Andreassen.

I samband med att mannen greps hittades en stulen båtmotor på 300 hästkrafter men utredarna i ärendet är övertygade om att han också ligger bakom flera andra stölder av båtmotorer den senaste tiden.

– Personer i internationella brottsnätverk, som den här mannen är, jobbar ofta mycket effektivt och vi kommer med stor sannolikhet se en direkt minskning av antalet båtmotorstölder nu när han är gripen. Att identifiera dessa personer och så snabbt som möjligt avbryta deras brottsserie är verkligen brottsförebyggande, fortsätter Ronny Andreassen.

Ytterligare en man greps i samma ärende den 5 maj. Även han misstänks för grovt häleri av den aktuella båtmotorn. Han var dessutom anhållen i sin utevaro för ett liknande brott 2022.