Sök
Stäng Meny

Flera larm om grova våldsbrott på ett dygn

Grovt relationsvåld, brott kopplat till psykisk ohälsa och mordförsök i samband med skottlossning. Polisen i region Väst har det senaste dygnet gripit misstänkta gärningspersoner efter larm om flera fall av grova våldsbrott.

Samma dag som polisen larmas om mordförsök efter en skjutning med två skottskadade i Göteborgsområdet inkommer också larm om ett misstänkt mord efter att en man i 30-årsåldern uppgett att han knivskurit en nära anhörig i en bostad i Göteborg.

I en bostad i Dalsland anträffas en kvinna med så svåra skador att hon avlider och dödsfallet rubriceras initialt som misstänkt mord. Polisen i region Väst har det senaste dygnet även upprättat anmälningar om andra fall av grovt våld i relation.

– Vi tar allt grovt våld på stort allvar, och det är bra att misstänkta snabbt har gripits efter gott samarbete, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst.

Händelserna det senaste dygnet belyser också vikten av det lokala brottsbekämpande arbetet inom flera olika brottsområden.

– Andra samhällsaktörer behöver göra mer långsiktigt tillsammans med polisen för att förhindra det grova våldet som riktas mot brottsoffer i olika miljöer, säger Robert Karlsson.

Polisen har skärpt sitt fokus mot misstänkta gärningspersoner. Fler ska identifieras och gripas.

– Det handlar om konflikter i kriminella nätverk, men också mäns våld mot kvinnor och barn och våldsbrott i samband med psykisk ohälsa, ofta riktat mot närstående.

Under de senaste månaderna har polisen i region Väst haft toppnoteringar med långt över 300 häktade gärningspersoner. Det senaste dygnet var 326 misstänkta häktade i region Väst. Flera tongivande kriminella aktörer är frihetsberövade eller dömda. Senaste noteringen är 91 häktade med koppling till kriminella nätverk.

– Genom att klara upp de grova brotten kan vi undvika nya skjutningar och upprepad grov brottslighet. När frihetsberövade och dömda inte finns på gatorna får det en operativ effekt – det blir lugnare, vilket ger möjlighet att ytterligare förebygga att nya grova brott sker, att arbeta med andra utredningar eller tillsammans i förstärkningar, säger Robert Karlsson.

Lika prioriterat i arbetet mot det grova våldet är mäns våld mot kvinnor och barn. Den senaste aktuella noteringen i region Väst är 28 häktade med koppling till brott i relation.

– Vi har beslutat om att långsiktigt trappa upp det brottsbekämpande arbetet mot mäns grova våld mot kvinnor. Fokus ligger på att identifiera och gripa misstänkta gärningspersoner. Vi vet också att mörkertalet är stort och vill att fler hör av sig till oss om misstänkta brott i nära relationer. Genom att koppla in polisen så tidigt som möjligt kan vi åstadkomma en förändring för utsatta brottsoffer säger Robert Karlsson.