Sök
Stäng Meny

Geografisk profilering ska identifiera gärningspersoner

Brottssamordningen inom region Mitt tar hjälp av geografisk profilering i jakten på gärningspersoner i flera pågående brottsserier.

I polisregion Mitt, där Uppsala län, Västmanlands län och Gästriklands län ingår, utreds ett flertal olika brottsserier där polisen misstänker att en och samma gärningsperson kan ligga bakom de olika brottsserierna. Mestadels handlar det om olika typer av stölder, och polisen misstänker att internationella brottsnätverk kan ligga bakom flera av stölderna.

– Vi har anledning att tro att mycket av det som stjäls förs ut ur landet med hjälp av internationella brottsnätverk, men att det samtidigt finns lokala utförare, säger Conny Kjellberg, polisinspektör och regional brottssamordnare vid region Mitt.

Hur arbetar ni för att identifiera att det faktiskt handlar om en brottsserie och inte en enskild stöld?
– Dels genom att analysera tillvägagångssättet, eventuella vittnesuppgifter och signalement, men också genom spårsäkring och se vad det är för typ av stöldgods.

Kan du ge något exempel?
– I Uppsala har vi just nu flertalet stölder av bilstrålkastare där det specifikt är strålkastare till Volvo av modellen V70 och XC70 som tillgrips. Det handlar om 25 olika stöldtillfällen under en kortare tidsperiod och på olika platser runt om i Uppsala, däribland vid Ångströmlaboratoriet och Akademiska sjukhuset. I några av fallen har vittnen sett en mörkklädd man på en moped lämna platsen.

För att kunna identifiera och lokalisera den misstänkta gärningspersonen har brottssamordningen vid region Mitt tagit hjälp av en expert vid NOA inom profilering.

– Vi jobbar med något som kallas geografisk profilering vilket kortfattat innebär att polisen, utifrån adresserna där samtliga stölder har skett, kan leda fram till ett prioriterat område som gärningspersonen kan tänkas utgå ifrån, säger Conny Kjellberg.

Ett annat fall som polisen misstänker handlar om en brottsserie är stölder av 13 fyrhjulingar som har skett den senaste tiden. Bortsett från tre av stölderna, som har skett i Knivsta och Enköping, så har övriga tio skett i Hälsingland.

– Stölderna har skett i bland annat Norrsundet, Söderhamn, Ljusdal och Näsviken. Detta får oss att tro att gärningspersonen finns någonstans i närheten av dessa platser. I detta fall samverkar vi också med region Bergslagen och region Nord som också är drabbade och där tillvägagångssättet är detsamma, det ger oss en styrka när vi kan dra nytta av varandras utredningsarbete.

Men det är inte bara stölder som analyseras och identifieras som brottsserier, brottssamordningen inom region Mitt arbetar just nu också med ärendet gällande de många sexuella ofredanden som har skett runt om i Uppsala den senaste tiden.

– Vi är ganska säkra på att det i många av dessa fall är samma gärningsperson. Sedan tror vi, utifrån tillvägagångssätt, att det kan vara flera gärningspersoner kopplade till olika brottsserier. Till exempel hade vi ett fall nyligen med en man som ska ha sexuellt ofredat barn, i andra fall har det varit mot vuxna, och vi har haft flera liknande ärenden riktat mot just barn. Just i detta fallet kunde en man gripas som nu också är häktad misstänkt för sexuellt ofredande.

 Har det gjorts några framsteg när det gäller andra fall av blottning i Uppsala?
– Det har inte gjorts några gripanden ännu, däremot så har ett flertal intressanta individer kontrollerats.

Hur jobbar ni när det finns en misstänkt gärningsperson?
– Vi jobbar operativt och är de som oftast initierar kontakten med handläggare och åklagare. Har vi möjlighet så jobbar vi med hemliga tvångsmedel i de serier vi identifierar.

Kontakt

Magnus Jansson Klarin, presstalesperson, 010-567 66 58