Sök
Stäng Meny

Järvaveckan – I år deltar vi med eget tält

Två poliser i solsken framför fontänen på Rinkeby torg.

Undrar du hur polisen arbetar, eller funderar du på att bli polis? Vi kommer att finnas på plats i vårt tält under Järvaveckan 31 maj - 3 juni, kom gärna och möt oss där. Vi svarar på dina frågor och lyssnar på dina berättelser.

Just nu rekryterar vi både poliser och civilanställda.

Visste du att det finns många uppgifter som du inte behöver ha uniform för att göra, som till exempel utredare, forensiker och passhandläggare?

Vilken är din större uppgift?

Saman, biträdande polisinsatschef och Olivia, polisinsatschef för Järvaveckan svarar på frågor.

Vad tycker ni att det viktigaste är med att vi är med på Järvaveckan?

– Att vi tar chansen att möta människor under omständigheter som inte är förknippade med en negativ händelse. Det här är en möjlighet att i lugn och ro mötas och föra dialog kring samhällets utmaningar och vad vi alla kan göra för att bidra framåt, säger Olivia.

– Genom mötas i positiva former kan vi öka förtroendet för polisen, samarbeta och tillsammans skapa ett tryggare Järva.

Förutom att vara där som vanligt och hålla ordningen, kommer vi i år att ha ett eget tält också. Dit kan man komma och prata med oss och ställa frågor. Perfekt om man är nyfiken på polisyrket!, säger Saman.

Varför blev du polis? Och vilken är din större uppgift som polis?

– Jag blev polis för jag ville ha ett varierat, spännande och meningsfullt yrke. Jag älskar att gå till mitt arbete och inte veta hur mitt arbetspass kommer att se ut. Och att sedan få göra mitt bästa för att hjälpa människor i tuffa situationer känns väldigt bra, säger Olivia.

– Det stämmer bra med mig också. En annan viktig sak är att jag får arbeta med världens bästa kollegor och dela erfarenheter med dem, säger Saman.

Kan du säga något om polisen och ditt jobb som du inte tror att så många vet om?

– En sak som de flesta antagligen inte vet om är att det är många jobb i polisen som man inte behöver ha en polisutbildning för, till exempel civilanställda utredare, passhandläggare och forensiker. Viktiga arbeten som de flesta inte tänker på, Säger Saman.

– Ett klassiskt polistips när man har haft en tung dag på jobbet, är att åka till närmsta förskola och blinka med blåljusen. Det tycker barnen om, och då blir man själv genast på bättre humör, säger Olivia.

Järvaveckan

Den 31 maj till den 3 juni 2023 arrangeras Järvaveckan vid Spånga idrottsplats. Järvaveckan är en tillståndsgiven allmän sammankomst.

Arrangören Ahmed Abdirahman startade Järvaveckan 2016 med syfte att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och civilsamhället. Under åren har evenemanget växt och man räknar i år med cirka 50 000 besökare.

Järvaveckan är en mötesplats för öppna samtal och att våga vidga vyerna. En mötesplats för politiker, organisationer, myndigheter, företag och företagsledare att berätta om sin verksamhet. Det är även en plats för kultur och yttrandefrihet. På kvällstid genomförs konserter med flera kända artister.

Mitt i allt detta finns polisen både i en operativ insats men också med ett eget tält på mässområdet. Syftet med tältet är att få en plattform att berätta om oss och vår organisation. Genom detta kan vi bidra till att fler får kännedom om och blir intresserade av polismyndigheten som arbetsgivare.