Sök
Stäng Meny

Man dömdes till tolv år – nya arbetsmetoder avgörande i förundersökningen

En man i 20-årsåldern döms till tolv års fängelse för bland annat flera fall av grov våldtäkt mot barn. Polisen i Västmanland har arbetat med nya metoder i förundersökningen.

I augusti 2022 larmades polis till en adress i Västmanland där två flickor, båda två yngre än 15 år gamla, våldtagits av en man i 20-årsåldern. Mannen greps efter några dagar i Göteborg. Han anhölls och häktades i Västerås. Under sju månader har ärendet utretts av åklagare vid Västmanlands åklagarkammare och av utredare i Västmanland.

– En stor utmaning var att förundersökningen hela tiden växte. Det kom hela tiden fram fler målsäganden kopplade till förundersökningen. Det var svårt att lyckas identifiera alla målsäganden som senare visade sig finnas runt om i hela landet, säger Vanessa Turan, utredare i polisområde Västmanland.

Spår från flera konton

I den misstänktes beslagtagna mobiltelefon hittades spår av flera Snapchat-konton, bland annat användaruppgifter och lösenord. I juni 2022 kom en ny lagstiftning som gör det möjligt för polisen att genomföra så kallade genomsökningar på distans.

– Vi loggade in på kontona och gjorde en kopiering med hjälp av en extern dator. Vi fick ut chattar och kontakter som vi inte hade fått när vi tömde mobiltelefonen. Vi hittade till exempel flera målsäganden på det här sättet, säger Oskar Anderberg, IT-forensiker i polisregion Mitt.

– Materialet vi fick från kontona var stark bevisning i flera av ärendena, säger Vanessa Turan.

15 målsäganden identifierades

Sammanlagt identifierades 15 målsäganden, alla under 15 år. För att hitta dem arbetade polisen med att analysera materialet, över 18 000 meddelanden, som kom från två Snappchat-konton.

– Materialet var omfattande och behövde bearbetas för att utredningsgruppen skulle kunna sätta sig in i vad som skrivits mellan den misstänkte och andra personer på plattformen snappchat. Om chattarna sedan innehöll sexuella inslag och det framgick att motparten var minderårig omhändertogs detta och ett identifieringsarbete inleddes, säger Knut Pennanen, dåvarande analytiker vid lokalpolisområde Västerås.

Mannen dömdes till tolv år i fängelse

Den 5:e maj föll domen i Västmanlands tingsrätt där mannen dömdes för grov våldtäkt mot barn, försök till grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak.

– Jag är väldigt nöjd med det arbete som ledde fram till den fällande domen. Samarbetet med polisens utredare, analytiker och IT-forensiker har varit väldigt gott, säger kammaråklagare Emma Elmlöv.

Genomsökning på distans

Den 1:a juli 2022 kom det en ny lag som gjorde det möjligt för polisen att genomföra så kallade genomsökningar på distans. Det innebär att polisen under en brottsutredning kan komma åt uppgifter, som är av vikt för utredningen, som finns lagrade på servrar som finns inom landets gränser eller utomlands eller som finns i molnbaserade internettjänster.