Sök
Stäng Meny

Över 15 åtal gällande grova brott väcks inom en månad

Åtalen rör grov våldsbrottslighet och är kopplade till två av de konflikter som låg bakom den våldsvåg som drabbade Stockholm under hösten och vintern.

Åtalen rör mord, mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse, narkotikasmuggling, grova vapen- och narkotikabrott. De åtalade är allt ifrån unga utförare till de som ligger bakom brotten.

Tre åtal väcktes torsdag den 11 maj avseende försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Gärningarna har skett under tre dagar i följd i januari i år.

– Under en helg anlitades flera unga personer för att utföra grova våldsbrott och mord. Det här visar på en väldigt brutal verklighet. En 14-åring som fick i uppdrag att mörda en person berättade i förhör att han tänkte använda pengarna han skulle få som betalning till biobesök med sina kompisar, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.

Åtal kommer också att väckas för flera sprängningar. Traditionellt sett har det varit svårt att nå fram till åtal i dessa ärenden men tack vare säkrad teknisk bevisning kommer flera åtal kunna ske.

– Det här är bara början på en lång rad åtal som kommer att väckas framöver. Det polisarbete som har gjorts är väldigt robust och vi har redan fått ett antal domar. Nära samarbete med Åklagarmyndigheten och Nationellt forensiskt centrum, förstärkt yttre resurs till Stockholm, att brotten utreds kopplat till nätverkstillhörighet och större användning av hemliga tvångsmedel är några av framgångsfaktorerna, säger Mattias Andersson.