På utlandstjänst i Armenien - arbetar förtroendeskapande

  • Kvinna framför bergslandskap
  • Kossor med dold regskylt
  • Ett kors
  • Bergslandskap
    Elisabet Gustavsson: ”Bästa minnet hittills är när vi var uppe på ett berg, 2900 meter ovanför havet. Jag hade gått 200 meter upp, eftersom det var för lerigt och studsigt för bilarna att köra sista biten. Jag kände mig som 90 år och hade svårt att andas när jag tog mig upp, jag var inte alls beredd på hur ansträngande det är att befinna sig så högt upp. Men utsikten där uppe var magisk och värd all möda!”
1/4

Elisabet Gustavsson gör sin tredje utlandsmission. På Veterandagen på måndag uppmärksammas hon och alla andra som deltar eller har deltagit i internationella operationer.

Första vändan var hon i Sydsudan. Andra gången var det Georgien. Just nu befinner sig Elisabet Gustavsson, från gränspolisen i region Bergslagen, på utlandstjänst i Armenien. Här pågår sedan 1980-talet en väpnad konflikt med Azerbajdzjan, om ett område som heter Nagorno-Karabach.

Berätta, hur kan en arbetsdag se ut i Armenien?

–  Mitt jobb här är att arbeta förtroendeskapande. Jag patrullerar i byarna för att lugna ner stämningen och prata med invånarna. Arbetsdagen börjar med att jag och kollegorna i mitt team, som kommer från Tyskland, Österrike, Danmark och Frankrike, förbereder våra bilar för att ta oss ut till byarna och fotpatrullera. Terrängen är ofta svår, det är bergigt och ibland stora djupa hål i vägarna.

Vad pratar du om med människorna ni möter?  

–  Vi pratar om hur de har det, hur tillgången på utbildning, skola och jobb ser ut. Och framförallt: Vad händer när konflikten är över, hur blir livet då? Människorna är glada när de ser oss, de vinkar när vi kommer i bilarna och öppnar sina hem och bjuder på det lilla de har.

Varför ville du göra utlandstjänstgöring?

–  Jag trivs otroligt bra med att arbeta i den här internationella kontexten. Här patrullerar jag med kollegor – civila, poliser och en del med militär bakgrund – från hela Europa. Trots att våra polisorganisationer är uppbyggda på så olika sätt, så arbetar vi professionellt tillsammans. Att träffa människorna i byarna, som har en helt annan levnadsstandard än en själv, ger perspektiv. Vi klagar på segt wi-fi hemma, här är det stort att det ens finns ett fungerande internet. Trots att förhållandena är svåra här så verkar människorna jag möter lyckliga. 

Vilka utmaningar finns?

–  Den största utmaningen är att du befinner dig så långt hemifrån. Jag har precis blivit mormor, så det är tufft att vara borta från barnbarnet. Men jag har videosamtal med min dotter varje dag.

Vad vill du säga till kollegor som funderar på att söka utlandstjänst?  

–  Är du intresserad – sök! Det är en fantastisk upplevelse och du kommer växa som människa. Men det är viktigt att först förbereda hemma och stämma av med familjen. Har man barn i skolåldern kommer ju partnern får sköta allt praktiskt en tid.

Vilka erfarenheter tar du med dig hem?

–  Jag har förbättrat mina språkkunskaper i ryska, vilket är en fördel i mitt jobb på gränspolisen i Bergslagen. Och att vara van vid att möta olika kulturer är alltid en fördel i yrket, att vara kulturmedveten. Alla vill inte ta i hand när de hälsar, eller titta en i ögonen.  

Veterandagen – en officiell flaggdag

Veterandagen 29 maj är en internationell högtidsdag för att hedra veteraner som på olika sätt tjänstgjort för fred och stabilitet i omvärlden, genom militära missioner eller civila humanitära insatser.

Varje år hålls ceremonier över hela landet. I år uppmärksammas särskilt personal som tjänstgjort vid Libanon-insatsen UNIFIL – United Nations Interim Force in Lebanon. Rikspolischef Anders Thornberg kommer att delta i firandet vid Veteranmonumentet Restare i anslutning till Sjöhistoriska museet i Stockholm. 

Källa: Tidningen Svensk Polis, nr 4 2022: svensk-polis-nummer-4-2022.pdf (polisen.se)

För fred och säkerhet

Just nu jobbar omkring 70 svenska polisanställda utomlands, i freds- och säkerhetsfrämjande insatser, som organiseras av FN, EU och andra organisationer.

Uppdragen kan se väldigt olika ut. Det kan till exempel handla om att arbeta med förmågeutveckling av den lokala polisen, rådgivning till polisledning eller ministerier och stöd till utvecklingen av en demokratisk polis. Uppdraget kan också vara att hjälpa till att skapa trygghet för lokalbefolkningen och övervaka genomförandet av fredsavtal. Att arbeta operativt med polisiära befogenheter kan också förekomma men är ovanligare. Utredning av krigsbrott är ett annat uppdrag som för närvarande växer.