Sök
Stäng Meny

Rekordmånga häktade i polisregion Bergslagen

Polisregion Bergslagen noterar ett rekordhögt antal häktade. För tillfället sitter 150 individer häktade i regionen och det är främst ett resultat av ett offensivt arbete från polisens sida.

Att antalet häktade ökar är positivt men innebär också utmaningar då belastningen på Kriminalvården är stor.

Samtliga tre polisområden (Örebro län, Värmlands län och Dalarnas län) har mellan 30 och 52 individer som sitter häktade för tillfället. Flest individer (52 st) sitter häktade i polisområde Dalarna. Bara sedan årsskiftet har antalet häktade i regionen nästintill fördubblats.

I polisområde Örebro sticker brottskategorin grovt vapenbrott ut där en tredjedel sitter häktade misstänkta för det. Majoriteten av de häktade i polisområde Örebro är födda på 2000-talet. I polisområde Dalarna sticker brottskategorin grovt narkotikabrott ut med 15 individer som just nu sitter häktade misstänkta för det. I polisområde Värmland är cirka hälften av de häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, mord och mordförsök.

Flera orsaker bakom ökningen

Ökningen kan förklaras på flera sätt.

– Vi har haft ett antal grova våldsbrott och narkotikabrott där vi varit framgångsrika med att identifiera, lokalisera och gripa gärningsmän under våren. Samtidigt har vi under tiden efter upploppet förra påsken kontinuerligt frihetsberövat gärningsmän som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet vilket i normalfallet innebär häktning, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen.

Många utmaningar

Samtidigt som ärendeinflödet ökar och fler häktas tack vare offensivt polisarbete står vi inför stora utmaningar.

Problembilden med överfulla häkten är vi inte ensamma om att ha. Vi har flera utmaningar för tillfället då Kriminalvårdens häktesplatser är för få. På vissa platser måste vi behålla häktade i våra polisarrester i kortare perioder samtidigt som vi ska ha plats för nya gripna och anhållna. För vår del innebär detta ökad belastning, ökade resurser och kostnader, säger Mats Lagerblad, kanslichef i polisområde Dalarna.

Utmaningen med överfulla häkten är inte ny och har dessutom förvärrats genom allt det goda arbete som utförs varje dag i polisens brottsbekämpande arbete. Det pågår en dialog med Kriminalvården på olika nivåer för att komma tillrätta med utmaningarna, säger biträdande regionpolischef Niclas Hallgren.

Kontakt:

Vid frågor hänvisas media att kontakta Diana Qudhaib, pressekreterare till regionledningen i Bergslagen. 

010-567 28 16

diana.qudhaib@polisen.se