Sök
Stäng Meny

Resultat av trafikveckan "Brott på väg" i region Bergslagen

Gruppchefen för trafiksektionen Petter Magnusson

Petter Magnusson, gruppchef på trafiksektionen i region Bergslagen, blev intervjuad av SVT Nyheter Värmland i samband med en upprättad trafikkontroll vid Lyckan i Forshaga kommun. Bild: Sophia Jiglind

En rad olika brott upptäcktes i region Bergslagen i samband med att den nationella trafikveckan "Brott på väg" ägde rum under förra veckan.

I region Bergslagen upprättades totalt 178 trafikkontroller från måndag till söndag, på alltifrån småvägar till motorvägar och från norr till söder, väst till öst.

I Värmland drog under torsdagsmorgonen delar av trafiksektionen ut till riksväg 61, i höjd med Lyckan i Forshaga kommun för en dryg halvtimmes kontroll av trafiken. Tio förare vinkades in och fick blåsa i sållningsinstrumentet. Samtliga var nyktra, men sex av dem hade kört för fort på den aktuella vägsträckan som innehar 90 kilometer i timmen. Det hela slutade med böter och tillsägelser. En leveransbil fick även sin last kontrollerad.

– Vi kontrollerar lastsäkringen, så att inga lösa föremål utgör en fara vid kollision eller kraftig inbromsning, förklarar Petter Magnusson, gruppchef på trafiksektionen i region Bergslagen.

Fyra böter på tio minuter

Strax efter lunchtid blev det byte av kommun och vägsträcka. Fokus lades vid Niklasdamm i Storfors kommun, på riksväg 26. En väg som Polismyndigheten ofta får önskemål från allmänheten om att upprätta och genomföra just trafikkontroller på. Efter bara några minuter hade fyra förare fått böter på plats, varav en hade kört 93 kilometer i timmen mot gällande 80. Vi kontroll av en bilist uppstod också misstankar om att föraren kunde vara påverkad av narkotiska preparat, varvid ett beslut om kroppsbesiktning togs på plats. Föraren fick sedan följa med patrullen för vidare provtagning och en anmälan gällande drograttfylleri upprättades.

Vid kontrollen framgick det även att det fanns skulder kopplat till föraren och Kronofogden kontaktades för utmätning av fordonet som föraren färdades i. Bärgare kallades till platsen och trafikkontrollen avslutades för denna gång. Polismyndigheten har ofta ett tätt samarbete med Kronofogden, där det går att slå mot register för att kontrollera ifall aktuell person har några skulder. Finns det skulder och utmätbara tillgångar kontaktar Polismyndigheten Kronofogden och frågar om de behöver handräckning. 

2 898 personer kontrollerades

Den nationella trafikveckan ”Brott på väg” är generellt en möjlighet för Polismyndigheten att upptäcka alla sorters brott som sker på våra vägar i Sverige. Det kan handla om förare och passagerare som använder sig av vägnätet för att smuggla eller transportera narkotika, vapen eller stöldgods. Bland mycket annat.

I Bergslagen blev summan av veckan att 3 057 lätta fordon kontrollerades och 66 fordon över 3,5 ton. 2 898 personer kontrollerades i samband med detta och totalt genomfördes fem så kallade inre utlänningskontroller. En efterlyst person frihetsberövades i Dalarna.

Precis som temat för veckan så upptäcktes också en hel del brottslighet: 22 narkotikarelaterade ärenden, ett vapenbrott, två stölder, fyra rattfyllerier samt hela 18 drograttfyllerier. Siffrorna för var och ett av länen i region Bergslagen följer nedan.

Resultatet i siffror

Antal kontrollerade lätta fordon

Värmland 817

Dalarna 1038

Örebro 1202

Antal kontrollerade tunga fordon

Värmland 18

Dalarna 5

Örebro 43

Kontrollerade personer

Värmland 843

Dalarna 991

Örebro 1064

Genomförda inre utlänningskontroller

Värmland 0

Dalarna 2

Örebro 3

Narkotikabrott

Värmland 3

Dalarna 12

Örebro 7

Vapenbrott

Värmland 0

Dalarna 1

Örebro 0

Stölder

Värmland 1

Dalarna 0

Örebro 1

Rattfyllerier, alkohol

Värmland 3

Dalarna 1

Örebro 0

Drograttfyllerier

Värmland 5

Dalarna 3

Örebro 10