Sök
Stäng Meny

Åtal väckt för dubbla dråp i Ulricehamn

Åklagare Martin Svensson har i dag, torsdag, åtalat en 22-årig man i Borås tingsrätt för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Händelsen skedde i Ulricehamn natten mot den 14 september 2022 när två personer klättrat in via en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus och blev dödade av lägenhetsinnehavaren. 

Dessutom åtalas två personer för försök till grovt rån och rån samma tid och plats och en ytterligare person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling, grovt brott. 

– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger senior åklagare Martin Svensson. 

Polisinspektör Malin Kannius har lett den utredningsgrupp inom lokalpolisområde Borås som har jobbat med ärendet. 

– Det har varit ett gediget polisarbete där vi har hållit ett stort antal förhör. Mycket bevismaterial är genomgånget. Framför allt har det vi hittat i mobiltelefoner hjälpt oss, säger hon. 

Utöver nämnda brott åtalas också lägenhetsinnehavaren för narkotikabrott av normalgraden eftersom han innehaft 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts i överlåtelsesyfte. En av de båda som åtalas för försök till grovt rån åtalas också för en tidigare misshandel där han skallade en man.

Huvudförhandlingen väntas inledas i Borås tingsrätt under påskveckan.