Åtta års fängelse för två grova våldtäktsfall

En man i 30-års åldern döms till åtta års fängelse för grov våldtäkt i två våldtäktsfall, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak mot två kvinnor på samma adress.

Våldtäkterna skedde den 17 och den 21 december 2022 i Bandhagen, strax utanför Stockholm. Mannen ska ha varit känd för kvinnorna sedan tidigare, och vid ett av tillfällena har han hindrat målsäganden från att lämna lägenheten under nio timmar och hotat med att göra henna illa om hon gick till polisen.

– När ärendet kom in till polisen efter sista händelsen fick vi reda på att ett vittne själv hade blivit utsatt av mannen några dagar tidigare. För oss var det tydligt att det fanns mer att berätta, och en framgångsfaktor i ärendet var att hon i ett tidigt skede fick ett målsägarbiträde och vi kunde hålla förhör. Hon ville inledningsvis inte medverka i polisens utredning, men efter ett bra samarbete med målsägarbiträdet fick vi en berättelse och mannen blev senare häktad, säger Lisa Walldén, utredare på sexualbrottsgrupp i polisområde Stockholm syd.

De båda brotten bedöms som grova eftersom gärningsmannen har hotat och hållit en kniv mot båda kvinnornas hals under och i samband med gärningen.

– Analys av den misstänkte telefon blev en viktig del i utredningen och efter god samverkan med it-forensiker hittades material i telefonen som talade mot gärningsmannens version av händelsen och på så sätt blev viktig bevisning i ärendet, säger Lisa.

Gärningsmannen dömdes den 7 mars 2023 i Södertörns tingsrätt till åtta års fängelse. Mannen ska betala skadestånd till kvinnorna med 365 000 kronor, respektive 232 400 kronor. Han ska även sitta häktad till dess att fängelsestraffet verkställs.