Åtta års fängelse för våldtäkt, grov misshandel och människorov

Onsdagen den 1 mars, meddelades dom mot en man som varit åtalad för grov våldtäkt, människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Han döms till fängelse i åtta år och ska hållas kvar i häktet tills fängelsestraffet verkställs.

Det var i slutet av augusti 2022 som mannen ska ha spärrat in brottsoffret i sin bostad i Skärholmen utanför Stockholm, och utsatt brottsoffret för omfattande fysiskt och sexuellt våld, och även hindrat målsägande att lämna lägenheten.

– Utredarna har under ärendets gång haft ett aktivt samarbete med åklagaren och diskuterat utredningsåtgärder i ärendet. Ärendet har till största delen utretts av samma utredare, vilket är en framgångsfaktor för att inte tappa fart och viktig information, säger Karin Tellerhag, chef för sexualbrottsgruppen i polisområde Stockholm syd.

Under utredningen har polisen gjort ett omfattande arbete och haft ett nära samarbete med åklagaren. Tack vare en bra insats vid själva gripande och noggrann avrapportering kunde ärendet klaras upp.

Både aktuell utredning och tidigare domar visar på tydligt sexuellt- och sadistiskt våld. Gärningsmannen har tidigare dömts för liknande brott, senast 2017 till drygt fyra års fängelse och 2009 till sju års fängelse.