Sök
Stäng Meny

Åtta personer dömda - tillgångar för 2,5 miljoner kronor förverkades

Efter ett framgångsrikt spaningsarbete döms åtta personer vid Göteborgs tingsrätt. Brottsrubriceringarna var bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott. Tillgångar till ett värde av drygt 2,5 miljoner kronor förverkades.

På eftermiddagen den 29 juli 2022 i trakten kring Svaleboskogen i Göteborg befann sig två personer i en parkerad bil. Ytterligare två personer anslöt till platsen på varsin elcykel. Narkotika skulle snart byta ägare. Men det ingen av de inblandade visste var att de var övervakade. Kriminalinspektör Pether Lundin och hans kollega arbetade vid tillfället på spaningssektionen i Göteborg när spanare ute på fältet uppmärksammade narkotikaaffären.

– Köparna mottog cirka 500 gram amfetamin och 30 gram kokain från säljarna. Vi hade haft span på dem en tid och visste att något var på gång. Bilen stoppades och narkotikan anträffades i bilen, berättar han.

Köparna greps och narkotikan kunde senare även bindas till säljarna. Två dagar senare påträffade en hundpatrull en narkotikagömma i samma område som narkotikaaffären skedde beståendes av cirka 50 gram kokain och 100 gram cannabis. Genom ett grundligt utredningsarbete skulle även denna narkotika senare kunna bindas till de båda säljarna.

– Säljarna i sin tur grips först en månad senare efter att ha kommit tillbaka från en utlandsvistelse i Turkiet. Vi hade vid det här laget hunnit genomföra en rad utredningsåtgärder och samlat ytterligare bevisning vilket resulterar i att även säljarna kunde gripas, berättar Pether Lundin.

Återtagande av kriminellas brottsvinster

Men narkotikatillslagen är endast en del av hela ärendet. Utredningen visade att en man i en lägenhet på Hisingen förvarat närmare en miljon kronor i kontanter åt en av säljarna. Samma säljare hade även en större mängd brottsvinster som han förvarade hemma i sin bostad, i en gemensam lägenhet som han hyrde med den andre säljaren samt i ett Shurgard-förråd. Dessutom var säljarens mamma, syster och sambo delaktiga i att förvara brottsvinster för hans räkning. Brottsvinsterna bestod förutom pengar av smycken och andra saker som förvärvats genom brott eller utbyte av brott. Den totala summan av brottsvinster uppgick till drygt 2,5 miljoner kronor.

– Den här delen av utredningen gjorde vi med hjälp av bland annat telefonavlyssning. De olika parterna pratade om pengarna och tillgångarna i flera telefonsamtal. De pratade även om att gömma undan tillgångar, vilket gjorde det möjligt för oss att slå till. Vi hade också span på dem, allt detta tillsammans med andra utredningsåtgärder var den bevisning som behövdes, säger Pether Lundin.

Tillgångsinriktad brottsbekämpning, alltså att återta kriminellas brottsvinster, är något som polisen prioriterar. Utbildningsinsatser har genomförts för att förbättra arbetssättet och öka kompetensen och förståelse för metodiken.

Den 17 mars 2023 kom sedan domen från Göteborgs tingsrätt mot de åtta tilltalade. Efter det omfattande spanings- och utredningsarbetet kunde samtliga inblandade åtalas och dömas för brott. Men det är inte påföljderna som får just det här ärendet att sticka ut enligt Pether Lundin.

– Det är en relativt liten mängd narkotika i förhållande till det som värde som förverkades, cirka 2.5 miljoner kronor, säger han.

Läs även: Att återta kriminellas brottsvinster är prioriterat